L

XL-Bygg Finspång -Från loge till årets XL-handlare på 17 år

Johan och Jörgen i arbetstagen

De är inte så vanliga längre – urtypen för de svenska byggvaruhandlarna. Oftast män med trä i blodet och bondens sinne för ekonomi. Men de finns. Ett exempel är bröderna Johan och Jörgen Adolfsson i Finspång som mot de flesta odds gått från loge till prisad bygghandel under 2000-talet.

Egentligen var väl bröderna Adolfsson 50 år för sent ute, men det visste de som tur var inte. I mitten av förra seklet började de dyka upp på landsorten, de gamla ladorna och logarna som blev länken till hemmamarknaden för lokala småsågar och hyvlar. År 2000 var det ”big boxes” som gällde. De gamla byggladorna betraktades av många mest som pittoreska inslag i en döende landsbygd.

Det började med hyvleri -Från början var tanken att vi skulle hyvla och förädla, men vi insåg snabbt att det för att lyckas krävdes stora investeringar som vi tvekade inför, säger Jörgen när vi träffas i det ljusa personalrummet i dagens byggvaruhus i Finspång.  När de körde igång 1998 var det i Solberga, en liten by med några hushåll på rena landsbygden mellan Borensberg och Finspång. Lokalen var en loge på föräldrarnas fastighet. Jörgen fick snart nog kombinera hyvlarens halvtidsjobb med handlarens. Från en mjukstart med spik och isolering ökade sortimentet snabbt.

Förvärvade bygghandel

Utvecklingen till ”riktig” bygghandel tog fart när broder Johan, snickare till yrket, på allvar kom in i bilden. Då förvärvades även grannen Tjällmo Byggvaror med lager och kundkrets.

 -Nu blev vi på en gång en ”riktig” bygghandel med ett hyggligt sortiment, säger Johan. I och med det så började kunderna strömma till så vi fick lära oss mer om proffsens krav, leverantörer, inköp och ekonomi. Vi fick till och med lov att fixa ett litet kontor för att klara administrationen.  Efter några år hade rörelsen stabiliserats och omsättningen ökat från ca 4 miljoner till respektabla 7 miljoner. Under tiden hade det tillkommit en butiksdel och utrymmet började tryta. Lösningen blev att 2004 bygga ett nytt kallager på 650 kvm, en betydande investering för det lilla företaget.

Tätorten lockar

Att som bröderna Adolfson lyckas med att från scratch bygga upp en lönsam bygghandel långt ute på landet är en bravad i sig. På frågan om hemligheten med att lyckas svarar Jörgen med firmans valspråk.

 -Vi satsar på att ha samma personliga service som på den gamla goda tiden.

Och med den goda ambitionen klarar man sig tydligen långt.  Nåväl, trots att verksamheten i Solberga gick över förväntningarna så var expansionsmöjligheterna av naturliga skäl begränsade, så när möjlighet gavs att 2011 förvärva en välbelägen Samhallanläggning i Finspång aktiverades de goda bankkontakterna och bröderna Adolfsson slog till. Efter ombyggnad och uppförande av ett nytt kallager slogs portarna till XL-Bygg Finspång upp 2012 och sedan dess har det rullat på.  

 -Vi har lyckats med att få behålla de flesta av våra gamla kunder och samtidigt fått många nya, säger en nöjd Johan, som är vd medan brodern Jörgen är styrelseordförande.

Bröderna Adolfsson är välförtjänt stolta över sin utmärkelse som årets XL-Bygg delägare 2016. Byggtryggare blev de för sju år sedan och har inte ångrat sig. Så här lyder motiveringen:  Årets XL-Byggdelägare har de senaste åren blivit den dominerande bygghandeln på sin ort. Starkt ledarskap och engagemang, stort kundfokus och en god kontroll på alla viktiga nyckeltal är en bidragande orsak till de senaste årens framgångar. Allt detta ihop med hög lojalitet till kedjan och en stor vilja att fortsätta satsa offensivt i sin region gör att priset till årets XL-Byggdelägare går till XL-Bygg Finspång.  

Läs hela artikeln i årets nummer 5 av JBF.

 

 

Lars Cyrus Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad: fredag, 05 maj 2017 15:56 Uppdaterad: måndag, 08 maj 2017 10:22

Länk till arkiv Affärer och Folk

Senaste numret av JBF

JBF 12 omslag Korr 2 page 001

Bygg- och järnindex

Juristen reflekterar

Nyheter från leverantörerna