L

Kund och konkurrent samtidigt

 

Pär Mörnhed och hans firma PMB som omsätter 100 miljoner kronor är storkund på Woodys anläggningar i Blekinge som nu tagits över av Derome. Och Derome äger A-Hus som konkurrerar med hans byggfirma om nyproduktionen.  Nu tvekar han därför till att stanna kvar som kund.

Varför blev det Woody i Ronneby en gång i tiden?

- Det var en kille som jag kände där så jag började handla där för många år sedan när min firma bara höll på i liten skala.

Men numera är du storkund.

- Ja, vi omsätter 100 miljoner kronor och har ett 50 tal anställda som gör allt ifrån Rot-jobb och försäkringsskador till nyproduktion av lägenheter och småhus. Så numera handlar vi material för ett antal miljoner

Handlar ni hos flera kedjor?

- Ja, vår näst största leverantör är Beijer i Karlshamn.

Vad är det som har varit bra med Woody (Derome sedan i somras)?

- De har en grym service och är pålitliga och duktiga. Vi kan beställa klockan fyra på eftermiddagen och få det levererat till sju på morgonen dagen därpå.

Sedan Woody-anläggningarna i Sölvesborg, Karlshamn och Ronneby togs över av Derome i somras tvekar du på om du ska fortsätta vara kund där. Varför?

- Därför att Derome äger A-hus som jag konkurrerar med när det gäller nyproduktion. Jag brukar visserligen slå dem i upphandlingarna men det händer att de vinner. Och genom att handla av Derome gynnar jag ju en konkurrent. Jag blir både kund och konkurrent till dem.

Är det inte lite långsökt att tänka så då bygghandeln och husföretaget är olika delar av Derome?

- Jag tror nog att många inte bryr sig om vem som äger ett företag men jag är inte ensam om att reflektera över det. Det är som om Volvo skulle köpa delar till sin bil av Volkswagen.Fast jag är nog lite nördig när det gäller att kolla upp ägarbilder och sådant.

Tror du att det blir någon skillnad i praktiken genom att Derome tar över?

- Nej, det är ju samma personal. De har andra leverantörer på vissa delare av sortimentet men det påverkar inte. Och jag får ju samma service som tidigare.

Och priserna?

- De borde till och med bli bättre eftersom Derome har mer muskler och driver egna sågverk.

Vem väljer du om du hoppar av Derome?

- Då blir det Beijer för hela slanten. De är väldigt jämförbara.

Vilket beslut lutar det åt då?

- Jag är oerhört kluven. Det är egentligen skönt att fortsätta med något som funkat så bra men det känns konstigt att vara kund till ett Derome-företag ibland och konkurrent till ett annat Derome-företag ibland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikael Kindbom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad: tisdag, 03 oktober 2017 14:28 Uppdaterad: tisdag, 03 oktober 2017 14:36

Senaste numret av JBF

JBF 12 omslag Korr 2 page 001

Bygg- och järnindex

Juristen reflekterar

Nyheter från leverantörerna