L

Bred repertoar lyfter Bolistare

Janne Nilsson på Bolist-anslutna JLB i Avelsäter utanför Säffle köpte som anställd rörelsen för sju år sedan och ökade omsättningen med 50 procent.  Hans recept är den breda repertoaren med allt ifrån att vika plåt till att montera garagedörrar. Och så ritar förra ägaren hus åt kunderna. Man blir lätt vilsekommen bland alla byggnader på JLB:s gård mitt ute bland åkrarna och intill E45:an.  Förre ägaren Leif Pettersson växte med förnuft och lade till en byggnad i taget.

 

- Det blir förstås mycket extra spring för oss, medger Janne Nilsson som dock vant sig.

Efter ett besök i butiken får jag ett besked om var ägaren är – en liten bit bort sysselsatt med plåtsaxen och kantviken som han varit på jakt efter länge och nyligen köpte av en plåtslagare som behövde en större.  När jag stigit in i lokalen ringer plötsligt kunden och frågar efter sina plåtsmygar till fasaden och Janne svarar att de är klara för hämtning strax.

Monterar garageportar

Janne Nilsson är en intervjuperson som man får fånga i flykten, ständigt på språng. Han håller på med en montering av en garageport hos en kund och erbjuder sig snällt att åka in till sin anläggning under intervjun.  2010 tog han över rörelsen och valde att hyra lokalerna av sin arbetsgivare sedan 2004 - Leif Pettersson.

De har fortsatt intensiv kontakt då förre ägaren gör ritningar på byggnader för kunder som bara har vaga idéer om sina projekt.

- Då kan vi sälja hela projektet och bjuder på ritningen. Det blir ett 20-tal sådana projekt per år så det blir mycket material att sälja där.

30 miljoner i omsättning

Sedan Janne Nilsson tog över har omsättningen gått från 21 miljoner till cirka 30 miljoner, alltså en 50-procentig ökning. På sista raden blev det knappt 1,5 miljoner i fjol så då blev det aktieutdelning. Men han skulle vilja se bättre marginaler generellt.

- Ja, det blir för lite över som det är nu.

Snart har han betalat av lånen som uppstod efter förvärvet och han kommer troligtvis att ta över lokalerna så småningom.

Läs hela reportager 2017 års sista nummer av JBF, nummer 12.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-01-09 13:42:42

Länk till arkiv Affärer och Folk