L

Morgonpigga tvillingar med tillväxt

 

Trä-Bygg-Järn i Grängesberg har en officiell öppningstid på morgonen men trogna kunder vet att de morgonpigga bröderna Jonny och Jörgen Eriksson släpper in dem en timme tidigare. När de tog över Hoganders i Smedjebacken jublade personalen över lördagsöppet.

Hårt och lustfyllt arbete tycks vara receptet bakom den kraftiga försäljningsökningen på båda anläggningarna.

Jörgen och Jonny Eriksson är enäggstvillingar och följaktligen lika som bär.  Under tiden som vi rör oss runt i butiken händer det att jag förväxlar dem. Men kunderna och kollegerna verkar kunna skilja på dem. Eller så håller de masken. Att Jonny sedan förvärvet av Hoganders i Smedjebacken 2016 tillbringar mycket av tiden där medan Jörgen håller ställningarna i Grängesberg underlättar förstås.

Bröderna var inne i vårdsvängen och hann med andra sysslor också innan de hamnade i sitt nuvarande värv. Jonny skulle köpa spik på Trä Bygg Järn vid ett tillfälle 1991 när dåvarande ägaren Christer Johansson upptäckte den potentiella talangen och anställde honom.  Trots en halvering av befolkningen i den före detta gruvstaden och bristande framtidsanda hade Christer Johansson året dessförinnan byggt nya moderna lokaler.

Slet mycket

Här slet Jonny Eriksson under långa arbetsdagar och när Christer Johansson en dag bestämde sig för att överlåta rörelsen gick frågan till hans medarbetare Jonny.  Men han hade inte riktigt resurserna som krävdes.

- Jag hjälpte till så vi fick ihop en halv miljon i aktiekapital och så sålde jag sedan en rörelse inom vvs-ventiler som jag hade och satsade på bygghandeln, berättar Jonnys broder Jörgen när vi träffas på kontoret på filialen i Grängesberg.

De visste vad som behövdes akut; nya generösa öppettider. Det blev längre arbetsdagar, lördagsöppet och slopade lunchstängningar.  Och så gick de med i Alljärns-kedjan och senare Bolist.-

- Lägre inköpspriser gjorde att vi kunde börja ta kunder från konkurrenter ibland annat Ludvika, minns Jonny Eriksson. Vi erbjöd också en annan service som småhandlare i förhållande till kapitalkedjorna.

Strålande affärer

Affärerna gick strålande. Någon bruksortskris syntes inte. Man rörde sig ända ner mot Örebrotrakten vilket minskade sårbarheten. 2016 var det dags för ett nytt kliv när man förvärvade Hoganders i Smedjebacken. Också där fick personalen finna sig i lördagsöppet och andra reformer.

- Vi frågade dem inför övertagandet på sommaren om de kunde hålla öppet mer och avstå från semestern den sommaren och alla gick med på det utan problem.

En ny framtidsanda föddes hos Hoganders i och med regimskiftet.

- Det blev mer fart under galoscherna. Vi hade tappat en del kunder dessförinnan men de kom tillbaka plus att det tillkom nya. Bröderna fixade jippon och annonserade. Omsättningen ökade vilket är superroligt, berättar Peter Ågren som varit anställd på Hoganders ett kvarts sekel.

Bekräftelser på framgångarna har kommit i form av utmärkelserna Årets Bolistare 2008 och Årets köpman i Ludvika 2012. Bröderna har en ödmjuk stil som verkar gå hem hos kunderna. Jag ser dem skämta och tala avspänt med både äldre damer och hantverkare inne i butiken.

- Vi har devisen ”Goda råd är gratis”. Kunderna får ställa absolut vilka frågor de vill, säger Jörgen Eriksson.

Läs hela artikeln i nummer 4 av Järn Bygg Färg.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-04-25 07:28:01

Länk till arkiv Affärer och Folk

Senaste numret av JBF

Mest läst

Nyheter från leverantörerna