L

Unga Pontus städade upp på Hedins

På 26-årsdagen blev han chef för AB Karl Hedins anläggning mitt i turistmagneten Kungshamn.  Han anställde bland annat en tandsköterska och en busschaufför med ordning och reda och kundfokus men utan branschkännedom.  Ett år senare pekar siffrorna uppåt och Pontus Johansson har nominerats till Årets unga företagare.

Pontus Johansson halkade in i byggmaterialbranschen.  Tillfälligheter styrde honom till Sotenäs kommun.  Han kommer ursprungligen från Borås där han arbetade först som plåtslagare och sedan fick han ett för sin ålder ansvarsfullt uppdrag som transportplanerare på Ericssons logistikanläggning i staden.

- Jag kunde chartra ett flygplan till kunder i Europa när det kom en stor order. Med bara gymnasieutbildning lyckades han manövrera i en position som egentligen kräver högskolekompetens. 

Det förvånar möjligen en utomstående men själv ser han inget konstigt med det.

Med stort självförtroende lämnade han telekombranschen och for med flickvännen och nuvarande sambon till Strömstad där hennes pappa Peter Heie drev en XL-Bygghandel. Via honom kom Pontus Johansson i kontakt med Andreas Sohlberg som ägde XL-Bygg i Munkedal och Kungshamn och trodde på Borås-ynglingen.  Som 25-åring blev han platschef i Kungshamn.

- Jag har ärvt ledaregenskaper av min pappa som var yrkesofficer. Jag sa till Andreas att även om jag inte har fackkunskaperna så är jag driven och vill lära mig branschen. Och det fanns mycket att göra. Anläggningen hade en dålig stämpel som kompletteringshandel med ett smalt sortiment och ett litet lager.

Lyckokast

Efter bara några månader förvärvade AB Karl Hedin anläggningen vilket blev Pontus Johanssons lyckokast.

- Jag fyllde lustigt nog 26 år samma dag som de tog över den 1 mars 2016. Hedins tyckte att jag var i yngsta laget med Andreas talade för mig.

En ny ägare med muskler gjorde att Pontus Johansson kunde börja drömma.  Men alla anställda delade inte de drömmarna. Det ledde till att de flesta i personalstyrkan på en handfull personer rörde på sig.

- Det blev en kulturkrock när det nu började ställas krav.  Jag började med att städa upp i hela anläggningen rent fysiskt eftersom jag vill ha ordning och reda. Det tog tre månader. Det låg spillgrejer och virke på alla möjliga platser. Och virkeslagret låg på en grusplan som vi asfalterade och gjorde fin så att kunderna plötsligt trivdes där.

Läs hela reportaget om Pontus Johanssn i senaste numret av Järn Bygg Färg.

 

Mikael Kindbom
Publicerad: torsdag, 05 oktober 2017 10:56 Uppdaterad: torsdag, 05 oktober 2017 11:02