Bläddrar: Fina fordon från förr

1940-talet närmade sig sitt slut, men det andra världskriget kastade fortfarande sina skuggor över Europa. Återuppbyggnad och ransoneringar gjorde vardagen gråare. En egen bil var för de flesta en ouppnåelig dröm, även i vårt skonade Sverige.

Det glada 20-talet led mot sitt slut och även Fords populära modell T, världens mest sålda bil, som hängt med ända sedan 1908. I USA ökade bilproduktionen år för år och i takt med den kraven på motorstyrka, komfort och prestige. T-Forden blev trots sina kvaliteter omodern, vilket även Henry Ford, fastän motvilligt, fick lov att erkänna. En ny Ford måste fram och det fort.

Grahams historia som personbilstillverkare blev kort, 1927 – 1941. De tre bröderna Paige, Joseph, Robert och Ray hade i början av 1920 talet sålt sin tillverkning av populära lastbilar till Dodge, där de fortsatte att jobba i framskjutna positioner. Alldeles innan Dodge 1927 såldes till Chrysler  Corporation lämnade de företaget och förvärvade Paige-Detroit Car Co.

Rubriken pekar på den fantastiska framgångssagan bakom Jaguar som sport- och lyxbilstillverkare. Även om tekniska framsteg och tävlingsresultat inte alltid motsvarats av ekonomisk framgång har Jaguar alltid framstått i ett skimmer av elegans och prestanda.