Regeringen föreslår nya regler för arbetsmarknaden, vilka ska ge långsiktigt förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Förslagen har nu lämnats till lagrådet för granskning.
– Företagen får ökad flexibilitet och ökad förutsägbarhet samtidigt som alla arbetstagare i Sverige nu får helt nya möjligheter att ställa om, vidareutbilda sig och utvecklas genom ett helt arbetsliv, säger Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister.
Bland annat föreslås att undantaget från turordningsreglerna utökas med en person och gränsen för arbetsgivarens storlek tas bort.
Vidare föreslås att reglerna för uppsägning av sakliga skäl görs tydligare i syfte att öka förutsebarheten för arbetsgivare och arbetstagare. När det uppstår tvister om en uppsägnings giltighet, föreslås att arbetsgivaren inte längre ska bära lönekostnaden.
Allmän visstid blir särskild
Det föreslås också att allmän visstid ersätts av särskild visstid som snabbare övergår till en tillsvidareanställning – tiden halveras.
Krav på omställningstid
Vid omreglering av arbetstagares sysselsättningsgrad, så kallad hyvling, föreslås att arbetsgivaren ska följa särskilda turordningsregler och arbetstagare får rätt till omställningstid i upp till tre månader. Inhyrning och heltid regleras.
Studiestöd för yrkesaktiva
Dessutom föreslås ett nytt offentligt omställningsstudiestöd som består av bidrag och lån. Stödet ska beräknas utifrån en inkomstbortfallsprincip och för de allra flesta uppges stödet motsvara minst 80 procent av personens lön. Yrkesaktiva får möjlighet att studera upp till 44 veckor med det nya studiestödet.
Nytt omställnings- och kompetensstöd
Idag har kollektivanslutna arbetstagare generellt sett möjlighet att genom omställningsorganisationer, såsom Trygghetsrådet, att kvalificera sig för omställningsstöd som finansieras av arbetsgivaren.
Regeringen vill att även icke-kollektivavtalsanslutna arbetstagare ska ha en motsvarande möjlighet och därför föreslås ett offentligt stöd för enskilda som inte kan få stöd genom omställningsorganisationer.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 30 juni 2022.