L

Vägg i vägg med bygghandeln

Byggfirma Harry Larsson i halländska Morup huserar vägg i vägg med XL-Bygg Falkenberg och företagen har historiska ägarband med varandra. Därför kan byggarnas bilar ute på gården vara fullastade med material utan att de behöver lyfta ett finger.  Och för säkerhets skull har de nycklar till varandras lokaler.

Det tycker Thomas Larsson, en av byggfirmans delägare, är en alldeles förträfflig ordning.

Hur uppstod den här alliansen mellan er?

- Jo, Thore Larsson som var brorson till Harry Larsson och delägare i hans byggfirma startade en byggmaterialhandel i samma hus för många många år sedan. Sedan tog hans söner över själva byggmaterialfirman och det blev naturligt för Harry Larsson att fortsätta handla där.

Harry Larsson sålde ju rörelsen på 90-talet men arbetade kvar i den fram till 92 års ålder då han dog. Och sedan tog du, din syster och en kompanjon över byggfirman efter din far Kjell på 2000-talet. Därmed försvann väl släktkopplingarna?

- Jo, men det var självklart att vi skulle fortsätta handla där. Visst var det en tydligare koppling när Tore var delägare i båda firmorna men det har fallit så bra ut för oss att vi har fortsatt. Vi känner ju varandra väldigt bra.

Hur fungerar det rent praktiskt att befinna sig vägg i vägg med bygghandeln?

- Vi har nycklar till varandras lokaler och de kan komma in till oss och leverera materialet och diskutera inköp och annat.

Det låter smidigt.

- Ja, verkligen. Och våra bilar står på gården så många gånger lastar XL-Bygg materialet direkt på våra bilar innan vi åker ut på jobben.

Men ni har väl inga lastbilar?

- Nej, för större transporter åker XL-Bygg ut med varorna till våra arbetsplatser.  De kör ut väldigt mycket grejer för oss.

Och om ni kommer på att ni behöver komplettera, hur fort går det då?

- De kommer samma dag om vi begär det.

Betalar ni extra för transporterna?

- Ja, men inte alltid. Vi är ganska bortskämda och lever väl på våra gamle meriter. Men det läggs väl på priset på brädorna.

Är ni nöjda med priserna?

- Det är som det är. Visst hade vi kunnat jaga priser på en och annan vara och informationen finns bara en knapptryckning bort på datorn men man får titta på servicen man får och slutresultatet.

Handlar ni aldrig någon annanstans?

- Jovisst, är vi en bit ifrån och behöver material är vi inte dummare än att vi köper det någon annanstans i stället för att åka miltals i onödan. Ni tycks göra det mesta på er firma och kunderna är inte bara privatpersoner med sina sommarstugor vid havet utan också företag, bostadsrättsföreningar och försäkringsbolag.

Flera ben tycks vara företagets filosofi?

- Vi jagar inte villabyggen, det är ju det som svänger mest. Vi måste göra lite av varje och inte sitta i knät hos hustillverkarna.

 

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2017-12-12 11:36:06