L

Avdyl bygger eget och handlar själv

Avdyl Shala och Elrim Bajrami Avdyl Shala och Elrim Bajrami

Avdyl Shala kommer inrullande med sin släpvagn till XL-Bygg NP Nilsson i Ängelholm vecka efter vecka sedan förra sommaren. Han bygger sitt drömhus i Hyllinge på fritiden tillsammans med hantverkare. Där skapar han, hustrun och deras ett-årige pojke sin framtid. Vi möter honom när han precis fyllt sin vagn med grundningsbruk, betong och träreglar och ska betala för sig.

Vad bygger du för hus?

- Ett enplanshus med pulpettak med en del av huset i två plan. Jag bygger av lekablock och det ska bli putsad fasad.

Varför valde du att bygga nytt?

- Jag såg att priserna i Hyllinge för ett begagnat hus låg på skyhöga 2-3 miljoner och tänkte att då bygger jag hellre ett nytt hus även om det kostar svett. Vårt är budgeterat till omkring tre miljoner och än håller kalkylerna.

Du arbetar som tjänsteman inom logistiksektorn. Hur hinner du bygga ett hus?

- Jag har hjälp av hantverkare inom plattsättning, vvs och el bland annat. Sedan har vi en kvalitetsansvarig som kollar över vissa moment i bygget. Dessutom har vi även mycket hjälp och råd av min duktiga svåger som är inom byggbranschen. Utöver det är mina tre yngre bröder fem minuter bort när vi behöver mer muscle power. I traditionell anda har vi lyft upp tunga takstolar, fönsterbalkar och järnbalkar själva. Jag gör det på fritiden i en delad entreprenad. Men till våren är det dags för inredning och detaljer och då kan jag lämna över stafettpinnen till min fru, hon har bättre koll på sådant.

Det verkar ändå slitsamt?

- Fast jag ser det som avkoppling rent psykiskt. För mig är fysiskt arbete ett sätt att koppla av mot mitt vanliga jobb som är stillasittande.

Har ni designat huset själva?

- Jag och min fru har ritat huset tillsammans med arkitekt Jonas Nordengren. Vi är jättenöjda med hur planlösningen blev till slut, mycket tack vare en kompetent arkitekt.

Det måste vara en fördel att vara logistiker när man bygger hus?

- Ja, jag planerar allt i minsta detalj och har gjort en massa kalkyler. Det måste man om det ska fungera med budgeten och samarbetet med hantverkarna.

Varför har du valt att enbart handla på NP Nilsson?

- Jag har kört förbi på vägen från Hyllinge och sett anläggningen. Och så har flera vänner rekommenderat NP Nilsson och sagt att de är väldigt duktiga och serviceinriktade.

Vad anser du själv nu efter att ha kört hit i skytteltrafik under så lång tid?

- De är jättebra och har ett väldigt fint bemötande. Jag har haft en kontaktperson – Sebastian Svensson – och det har fungerat jättebra. Jag vet vad jag är ute efter men de visar alltid var sakerna ligger och svarar på frågor när jag har sådana vilket jag i och för sig inte har så ofta. Sedan har de väldigt bra produkter. Jag slipper uppleva att exempelvis enstaka brädor är dåliga.

Övervägde du att vända dig till någon annan bygghandel?

- Jag har medlemskort på en annan bygghandel men den går inte jämföra med NP Nilsson.

Hur är priserna för dig som privatkund? Proffsbyggare brukar ju få rabatter och du handlar ju nästan som en yrkesman just nu.

- Jag har faktiskt fått en del rabatt eftersom jag handlat så mycket här. Jag har ju köpt bland annat 1 500 lekablock i olika storlekar.

Det räcker väl knappast med en släpvagn för sådana inköp?

- Nej, de har kommit ut med kranbil och allt och några gånger har jag till och med sluppit betala extra för det.Bildtext: Kunden Avdyl Shala till höger med säljaren Elmir Bajrami

  •  
Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-03-12 15:28:07

Senaste numret av JBF

Mest läst

Nyheter från leverantörerna