L

Från kastruller till modern fabrik

 Johan Strömberg började i liten skala men har nu en modern fabrik Johan Strömberg började i liten skala men har nu en modern fabrik

Johan Strömberg kan inte dölja sin stolthet över den nya fabriken som firades med en hejdundrande karibisk fest i lokalerna i höstas.  Men en gång stod han därhemma och blandade sina 3C fönsterdrev i kokande grytor. När Järn Bygg Färg guidas bland maskinerna som han konstruerat själv är han mycket hemlighetsfull och restriktiv med fotografering. Uppåt 2 000 rullar med den svarta ”lakritsremsan” lämnar fabriken varje dag.  Då har skumplastmaterialet värmts upp och expanderat från 1,8 millimeter till så mycket som 30 millimeter.  Och rullarna hamnat i fina gula och blåa förpackningar på hyllorna hos Sveriges byggmaterialhandlare.

 

Vi möts i entrédörren och hans livskamrat tillika administratör Lena och sonen tillika säljaren Adam sätter sig med Johan i fikarummet och åter nyinköpta hamburgare. En maskin står stilla och de väntar på hjälp men Johan har redan smygstartat reparationen själv.

-  Jag har nog fixat det innan reparatören kommer.

Lagbas

Johan Strömberg var lagbas i halländska Ugglarp söder om Falkenberg när han började fundera över det där med fönsterdrev på 90-talet. En arbetskamrat som höll på med att skumma fönster hade fått en allergichock av det dåvarande materialet som innehöll giftiga ämnen. 

-  Vi började därhemma i garaget med en massa grytor, kokgrejer och pastejer, minns Johan Strömberg.

Hans tanke var att göra ett miljövänligt och helt giftfritt drev.  Händig och envis som han är lyckades han så småningom hitta den rätta mixen och med hjälp av egna konstruerade maskiner starta en storskalig produktion i ett villakvarter i Falkenberg. För ett år sedan invigdes nya lokaler på 3 000 kvadratmeter med nya moderna maskiner och solpaneler på taket i ett område utanför centrum.  Maskinerna har han i princip konstruerat själv och låtit bygga i Asien. Färre än tio anställda krävs för att hålla igång tillverkningen och försäljningen.

Hemlighetsfull

När jag får en rundtur i lokalen är 3C:s grundare noga med att bara tillåta fotografering på valda ställen. Jag lyfter kameran när han öppnar dörrarna till tankarna där allt blandas men också där vill han bevara sina hemligheter.  Han låg själv och svetsade i tankarna under två veckor. Intill hänger produkterna som lakan och torkar ut tre kubikmeter med vätska dagligen.

-   Det är ungefär som att blanda varm tuggummi och vatten men jag fortsätter vara ensam i världen om det. Ingen har lyckats kopiera det ännu, säger han.

3C levererar till 20 länder och har 400 återförsäljare bara i Sverige.

Hela reportaget kan ni läsa i förra årets sista nummer av JBJ, nummer 12.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-01-09 13:35:41