L

Järnvarumässa i Köln med svenska nykomlingar


För Essve var det premiär och för Hultafors comeback. Men deras stora montrar på järnvarumässan i Köln lockade mycket folk.  Många aktörer valde att lansera nya verktyg medan andra bara visade upp sig. En  Hongkong-paviljong hade byggts upp för asiatiska tillverkare och DIY-företagen presenterade sina nyheter på en särskild boulevard.

Essve

Essve
Efter en lång tids planering gjorde Essve sin första entré på järnvarumässan i Köln med en 140 kvadratmeter stor monter.  För de utländska besökarna var förstås allt nytt inklusive storsäljaren Essbox. Men världsnyheten Essdrive -  en generation nyutvecklade träskruvar presenterades också –. Produktchefen Christofer Lindberg demonstrerade skruven inför nyfikna besökare.
- En vanlig träskruv får man trycka in och nästan borra till en början. Här blir det mycket mindre belastning. En hantverkare som drar 500 skruvar på en dag minskar trycket med ett ton per dag. 
Dessutom ligger fiberskär under skruvhuvudet så att montaget blir flisfritt. Johan Cederstrand, internationell säljchef på Essve, tror på ett internationellt genombrott för både denna produkt och andra.
- Det här är första steget ut i världen. Vi har ett koncept inom infästning som sticker ut.

Hultafors

Hultafors

Hultafors hade inrett en hel stor vägg med över 5000 tumstockar i sin 200 kvm stora monter. Intrycket skulle vara skandinaviskt luftigt med mycket trädetaljer och med arbetsbänkar för test av produkterna och monterbesökarna bjöds på nybakta kanelbullar.  För första gången kunde ett komplett sortiment av sågar visas upp. I övrigt var strategin att peka på bredden hos Hultafors.
- Mottagande har varit jättebra.  Nu hoppas vi komma ut mer i Europa, säger Håkan Karlsson och Malin Arvidsson på Hultafors.

Tormek

Tormek liten
Tormek slog till med att för första gången visa upp sina nya diamantskivor och multifäste. Från att tidigare bara ha erbjudit stenskivor kompletteras nu våtslipsystemet med diamantskivor. De är perfekta för den som vill ha en snabb och enkel inställning då de alltid har en plan yta.
- Och skivorna kommer i tre olika utföranden: 360 korn, 600 korn och 1200 korn, upplyser Marie Jakobsson på Tormek.
Dessutom möjliggör det nya multifästet slipning på diamantskivans sida som resulterar i en egg med en helt plan slipfas vilket passar vissa användare.

Isaberg Rapid

Liten bild Isaberg

Isaberg Rapid visar här genom Mikael Österling upp en världsnyhet. En varmluftspistol som markerar den exakta temperaturen som materialet utsätts för. Ställ in gradantalet och en infraröd sensor håller reda på värmen som man följer genom ett pulserande ljus. Allt är integrerat i den patentskyddade pistolen vilket skiljer den från
konkurrerande modeller.

Brennenstuhl

Brennenstuhle
Horst Frey på Brennenstuhl presenterar ett brett sortiment av arbetslampor.  En av nyheterna är en kraftfull lampa med rejäla högtalare som kan kopplas med USB och bluetooth till mobilen och ge musik eller vad man nu vill lyssna på. Lampan är på 2100 lumen. Alla lampor utom de mer kraftfulla är försedda med magneter så att de lätt kan fästas på metall.


Knipex

Knipex
Knipex kommer nu med minibultsaxar i tre storlekar – 200, 250 och 160. De kapar allt ifrån hänglås till kedjor och vajrar. En ny smidig mindre sax för vajrar kapar upp till tre millimeters tjocklek. Stephan Menzen håller här upp saxen tillsammans med årets innovationspris.  Dessutom har man tagit fram en så kallad twistcut som kapar kabelslangar från 13 till 32 millimeter utan att göra en skråma på den innanförliggande ledningen. Knipex 2


Lindbloms knivar

Lindbloms knivarPeter Lindblom och hans företag Lindbloms Knivar som startade för 17 år sedan som det enda svenska alternativet till Morakniv (tillverkning i Asien) stod på Kölnmässan för femte gången i en mindre monter.
- Vi har svårt att ta mer marknadsandelar i Sverige från Morakniv och Hultafors och siktar på utlandet nu, säger Peter Lindbom som presenterade en helt ny knivserie i budgetklassen med en betydligt bättre stålkvalité än tidigare och några utseendemässiga förändringar.


Greenworks

Greenwork
Greenworks hade flera svenska medarbetare på plats, däribland Per Christiansson, som här visar upp en batteridriven högtryckstvätt för 1 300 kronor ute i handeln.  Företaget letar sig in hos flera kedjor utan proffsinriktning.
- Vår idé är att erbjuda ett batterisystem och koppla på många produkter, exempelvis cyklar och trädgårdsprodukter, säger Per Christiansson, ansvarig för Norden och Baltikum.

Fein

Fein
Feins batteridrivna oscillerande verktyg är numera försedda med ett fäste som gör det extremt snabbt och enkelt att byta blad. Volker Wolf framhåller dessutom under en demonstration att motorn är mycket stark och kolborstfri.

Abus

Abus liten

Abus lanserar för första gången en serie dörrstängare för den svenska marknaden.  Här visar företagets svenske representant Michael Grahn upp en variant i blisterförpackning anpassad till privatkonsumenten att enkelt hängas upp i butiken.
- Här ser konsumenten direkt hur den ser ut och mått- och viktgränser anges.  Det blir en fin exponering, säger Michael Grahn.


Hazet

Hazen
Hazets nya momentnycklar har en extrem precision vilket gör att de fungerar på små ytor. Dessutom klarar de ett moment på 1000 newtonmeter vilket bidrog till att produkten utsågs till en av innovationsvinnarna på årets järnvarumässa. En fin födelsedagspresent för 150-årsjubilerande Hazet, tyckte den holländske medarbetaren Iris Groels på bilden.


Wera

Wera

Oliver Pistor på Wera visar upp torxskruvmejseln som ser till att skruven inte glider ur fästet och försvinner ner i motorrummet på bilen. Ett fäste gör att torxen sitter fast.


Kukko

Kukko
Stefan Schüller på Kukko demonstrerar hammare för mer känsliga slag. Det som är nytt är att huvudet kan bytas. En hel väska med tillbehör erbjuds och där finns huvuden av exempelvis plast och nylon. Det är bara att byta ut huvudet beroende på vad hammaren ska appliceras på.


Irega

Irega
Spanska Irega håller sig alltjämt till traditionella skiftnycklar men gör det så bra att man dominerar marknaden tillsammans med svenska Bacho.
- Det ser ut som ett enkelt verktyg men är svårt att tillverka, säger Jesper Lindahl som har agenturen på Irega i Sverige och sprider den numera ofta med återförsäljarnas egna varumären sedan samarbetet med Luna bröts för ett antal år sedan. 
Här visar Jesper Lindahl upp modeller med nerfasade 2,5 millimeter tunna käftar som klarar trånga utrymmen. En annan nyhet är att man kan vända den rörliga käften så att den förvandlas till en rörtång.


G-man

G ManSvenska G-Man presenterade en mindre hopfällbar såg som kan vinklas och fällas ner i olika lägen. Sågbladet kan också bytas enkelt och snabbt . Sågen får plats i en liten ryggsäck eller en verktygslåda. Magnus Vanberg berättar att den kommer att kosta ett par hundra kronor och att intresset hos besökarna varit stort under Kölnmässan.

Raaco

Danska Raaco fortsätter utveckla sina boxar för infästning som Olav Östli här visar upp. Numera sitter facken i boxarna fast i fästen vilket passar bra när man har flygplanstillverkare bland kunderna.  Spårbarhet är också en nyhet. Dessutom har en av byggmaterialkedjorna bestämt sig för att lansera ett eget varumärke för Raacos stapelbara boxar i vår.  
 

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-03-08 15:33:12

Länk till nyhetsarkivet