L

Bygghemma förlorar ännu en strid om beställningsvaror

 Att en vara tillverkas först efter beställning medför inte att den per automatik är specialtillverkad. Den här tolkningen av distanshandelslagen drabbar ännu en gång näthandelsföretaget Bygghemma efter ångrat köp av dörrblad.

I september i fjol skrev vi om ett liknande fall i Allmänna reklamationsnämnden där en kund som köpte och monterade en felfri fönsterdörr från Bygghemma ansågs ha rätt att häva köpet trots att den var gjord på tillval och tillverkades efter kundens specialönskemål. Läs om fallet här

Den 9 september 2017 köpte det nu aktuella paret tre stycken innerdörrsblad tillverkade av Bröderna Johansson för 4 440 kronor på Bygghemma.se. De fick upp ett felmeddelande som bad dem att slutföra ordern igen, vilket de gjorde. De fick bara en orderbekräftelse. 

När de sedan fick varorna var det fel storlek på den ena dörren. När de kontaktade motparten fick de veta att det fanns en till order som väntade på leverans. Det har alltså skapats två beställningar med fyra timmars mellanrum. De bestred detta och begärde att få ångra köpet. Men de fick bara ångra köpet av en produkt som var en lagervara. Enligt företaget var de aktuella dörrkarmarna och övriga produkter beställningsvaror som inte går att returnera. 

Enligt ARN finns det inte stöd för att företaget haft fel i sitt system eller på annat sätt kan lastas för dubbelbeställningen. Anmälarna har därför inte rätt till återbetalning av den andra beställningen på denna grund.

Ingen beställningsvara

Men var då dörrkarmarna att betrakta som beställningsvaror fär vilka ångerrätten inte gäller?

 Bygghemmas svar är att de dörrar som köpts är tillverkningsvaror och omfattas därför inte av ångerrätten. Företaget informerar om detta på produktsidan, i webbkassan och i köpvillkoren, som köparen accepterat i samband med köp.

ARN tolkar distanshandelslagen på ett annat sätt. "Utredningen i ärendet ger inte stöd för att dörrbladen utgår sådana specialtillverkade varor som avses i distansavtalslagen. Att en vara tillverkas först efter beställning medför inte att den per automatik är specialtillverkad. Bygghemma.se har inte heller gett in några handlingar som visar att företaget lämnat anmälarna sådan information om ångerrätten som uppfyller de krav som följer av distansavtalslagen. Bygghemma.se ska därför rekommenderas att låta anmälarna ångra köpet och har inte rätt till ersättning för varornas eventuella värdeminskning" skriver ARN.

Kunderna slipper därtill betala för returfrakten.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-03-24 12:32:45

Länk till nyhetsarkivet