L

Konkurserna ökar i byggbranschen men minskar i detaljhandeln

Statistik från UC visar att antalet konkurser i detaljhandeln fortsätter att minska men i byggbranschen ökar de med hela 35 procent.

I april månad minskar antalet konkurser i detaljhandeln med 14 procent jämfört med samma månad föregående år. Antalet konkurser i landet, oberoende av bransch, ökar dock med 21 procent för april månad. Värst utsatt är byggföretagen med en 35-procentig ökning av konkurserna jämfört med april i fjol, i antal från 81 till 109. Det visar UC:s konkursstatistik.

Konkurserna inom byggsektorn har ökat på senare tid, från låga nivåer, enligt statistik från UC. Och det tycks vara småbolagen som drabbas.

- De stora och få bostadsutvecklarna som har problem har inte fått genomslag i konkursstatistiken. Vi ser framför allt att konkurserna ökar för små byggbolag", säger Richard Damberg, ekonom vid UC, till tidningen Affärsvärlden.

Antalet konkurser inom byggsektorn ökade med 35 procent i april jämfört med april 2017, i antal från 81 till 109. Hittills i år är ökningen inte lika stor, +10 procent jämfört med de fyra första månaderna 2017.

Richard Damberg säger till Affärsvärlden att UC har tre hypoteser till varför konkurserna ökar i byggsektorn. För det första ser de att företag som jobbar med ombyggnationer hos privatpersoner har haft det svårare efter att ROT-avdraget sänktes 2016. Dessutom har UC sett en ökning av antalet oseriösa och bedrägliga byggbolag.

- Det handlar om bolag som inte gör rätt för sig med skatter och så vidare. Den typen av bolag har ökat i byggsektorn och det är möjligt att ett antal av dem går i konkurs, säger han.

Slutligen noterar Richard Damberg att det startats många nya byggföretag på senare år.

- Det har startats många nya bolag inom byggsektorn och vi ser i vår statistik att nya bolag har det tuffare. Det är en högre risk att gå i konkurs de första åren, säger han enligt Affärsvärlden.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2018-05-03 17:07:25

Länk till nyhetsarkivet

Senaste numret av JBF

Mest läst

Nyheter från leverantörerna