Ledare - Branschen fortsätter att överraska!

Rekordsommar för bygg- och järnhandeln!

Alla tre sommarmånaderna resulterade i försäljningsökningar på över 10%. Helt fantastiskt. Den samlade ökningen juni – augusti landade på 13,4%. Det måste vara rekord? Vi har i alla fall inte uppmätt sådana resultat sedan vi introducerade vårt index 2010. Bra jobbat branschen.

I artikel på annan plats i tidningen kan du läsa mer om Bygg & Järnindex för augusti. Se även vår hemsida www.byggjarnhandlarna.se

Lönsamheten en utmaning

Vi har, tyvärr, under flera år kunnat se en försämrad lönsamhet i branschen. Så även om vi säljer bra är det viktigt att vi också ser över våra kalkyler. Konkurrensen är stenhård.

Alla är ordentligt ”på tårna” och inget lämnas åt slumpen. Priset används oftast som det viktigaste konkurrensmedlet och fortsätter man på den vägen är det oerhört väsentligt att man verkligen har ”örnkoll” på sina kostnader. För skall man sälja med lågpris, då får man inte ge bort för mycket i goodwill (se förbundsjuristens artikel), rabatter m.fl. bruttovinstförsämrande åtgärder. För det har man inte råd med.

E-handeln går på högvarv

E-handeln ökade med över 40% i vår bransch under andra kvartalet. I och för sig från låga värden men utvecklingen är tydlig. Allt fler handlar byggmaterial via nätet. En intressant iakttagelse från försäljning via nätet är att det inte behöver vara priset som avgör. Bekvämlighet, närhet, leveransservice, enkelt att hitta m.fl. orsaker kan väga tyngre. Det finns det flera exempel på. Är det då någon skillnad på kundens synsätt beroende på om hen handlar på nätet eller direkt i butik? Jag är tveksam. Vi kanske ska bli bättre på att ”våga” ta betalt i situationer där det känns motiverat?

Lobbying

Förbundet har engagerat en samarbetspartner som skall hjälpa oss med vårt lobbying arbete. Vi vill träffa politiker och för dem förklara vår syn i branschfrågor som ROT-avdragen, Arbetsgivaravgift för ungdomar, Handelsutbildningen i gymnasieskolan, m.fl. för oss viktiga frågor. Vi kommer också att försöka ordna med besök ute hos våra medlemsföretag, så politikerna även får lära sig hur det ser ut i vår verklighet!

Lycka till med försäljningsarbetet under hösten. Här behövs starka insatser då vi kommer att få jämföra oss med de fina siffrorna vi hade hösten 2014.

 

 

 

 

Mikael Kindbom E-mail:mikael.kindbom@vtf.se
Publicerad 2015-10-06 09:02:00

Sök här!

Senaste numret av JBF

Gratis nyhetsbrev varannan vecka.

Registrera dig här

Utkommer helgfria måndagar, utom i juli.
Din adress används endast för e-post från Järn Bygg Färg.
Du kan avbryta prenumerationen när du vill.