Ledare - Ser vi tecken på avmattning?

Man håller kanske på att bli lite bortskämd med utvecklingstalen avseende försäljningen i vår bransch! Mars genererade en utveckling med 3,3% på jämförbara enheter och då reagerar man med en liten besvikelse. De flesta upplever en stor efterfrågan på våra produkter och då kan man ju tycka att 3% inte är så mycket att göra vågen för. Men vi får inte glömma att vi i vårt index alltid jämför oss med utvecklingen samma månad förra året.

2015 ökade försäljningen i mars med 12,5%. De siffrorna var sensationella mot bakgrunden av att vi 2014 ökade med rekordhöga 20,2%. Så med tanke på dessa siffror tycker jag vi skall vara glada att vi överhuvudtaget kan redovisa ett plus.

En trend i mars är också att det ser ut som om konsumentförsäljningen gett en större utveckling än proffsförsäljningen. Här måste vi också beakta att vi hade en tidig påsk. Då handlar konsumenterna men inte proffsen.

Ja, du vet hur det är med statistik. Det blir många om och men. Viktigast med vårt index är dock att branschen numera har ett bra statistiskt säkerställt underlag, när man vill jämföra hur man ligger till i det egna företaget. Statistiken har dessutom inneburit att vår bransch fått större utrymme i media!

Byggmaterialhandeln – viktig för samhället

Som jag berättat tidigare bedriver vi numera aktivt lobbying arbete. Vi har träffat ett flertal riksdagsmän och kvinnor, dels i riksdagshuset men också när vi bjudit in till olika företagsbesök/studiebesök hos våra medlemsföretag.

Vårt syfte är i detta skede att bygga upp kontakter med ledamöter i riksdagen som är talespersoner i näringslivs- och bostadsfrågor. När vi träffas ger vi en grundlig beskrivning om vår bransch och hur vi arbetar. När jag beskriver att vi omsätter cirka 65 miljarder, har runt 18.000 anställda, bidrar med 20 miljarder via skatter och moms så blir  de alla väldigt intresserade och samtidigt imponerade.

Ett lobbying arbete är långsiktigt. Men jag är övertygad om att det är av stor vikt att vår bransch syns och märks i många sammanhang, inte minst i de politiska rummen!

Med vårhälsningar

Ulf S. Gustafsson

VD, Byggmaterialhandlarna

 

Mikael Kindbom E-mail:mikael.kindbom@vtf.se
Publicerad 2016-05-04 08:44:49

Sök här!

Senaste numret av JBF

Gratis nyhetsbrev varannan vecka.

Registrera dig här

Utkommer helgfria måndagar, utom i juli.
Din adress används endast för e-post från Järn Bygg Färg.
Du kan avbryta prenumerationen när du vill.