Ledare - Besök av kolleger från Europa

NYLIGEN STOD Byggmaterialhandlarna som värdar för ett möte med kollegor från Europa. Vi är som branschförbund anslutna till en organisation som heter UFEMAT (www.ufemat.eu) och dit är ett flertal systerorganisationer från hela Europa anslutna.

 

I år var det dags för Sverige att stå som värdar, vilket var fantastiskt trevligt. Vi valde ett lite annorlunda koncept. Själva kongressen genomförde vi hos Fredells Byggvaruhus som också innehåller en fantastisk aula, som vi fyllde med imponerade kollegor. Jag vill på denna plats nu passa på att tacka Fredells, medarbetare och dess ledning för visad generositet och välvilja och för att aktivt bidragit till att våra kollegor lämnade Sverige med omdömet ”bästa kongressen någonsin”.
Tack Fredells.

Politikerbesök på årets Kedjeledarmöte

Vi har också genomfört vårt årliga kedjeledarmöte då vi, förutom vår styrelse, samlar övriga kedjeledare med medlemmar hos oss, för ett branschmöte med diskussioner kring gemensamma branschangelägenheter.

Årets möte inleddes med ett föredragav Bostadsministerns Statssekreterare Alf Karlsson som beskrev de punktinsatser som Regeringen sjösatt hittills för att utveckla bostadsbyggandet men han gjorde även en titt framåt (valår 2018) där Alf betonade vikten av partiövergripande överenskommelser då många av frågorna är ”känsliga” (ränteavdrag, reavinstskatt, amorteringsregler mm). Glädjande för oss beskrev Alf att regeringen gärna ser tillkomst av åtgärder som bidrar till en ökad omsättning på bostadsmarknaden, vilket är en fråga Byggmaterialhandlarna lyft fram i vårt lobbying arbete en längre tid. Hög omsättning på bostadsmarknaden ger både betydande samhällsnytta och vitamininjektion till ROT-sektorn.

Lugnare takt i försäljningsutvecklingen

September bjöd på en liten uppgång i branschens försäljning. Vi har ju vant oss vid relativt höga procentuella siffror och kanske blivit lite bortskämda! Det är kanske som man säger att ”mycket vill ha mer”! En uppgång med 0,8% på jämförbara enheter jämfört med 2016 kanske inte är så mycket att skryta med men vi skall ha i minnet att vi jämför oss med mycket höga siffror från både 2015 (ROT-året) och 2016. Försäljningen i kronor slås, i ett rullande 12 månaders perspektiv, endast av maj och juni i år. Så branschen går starkt.

Vi kan också konstatera att ingen region utmärker sig särskilt mycket denna gång utan utvecklingen är ganska jämn över hela landet.

Q3 kan nu läggas till handlingarna med en utveckling på 4,4% på jämförbara enheter och vi ser nu fram mot årets sista månader med stor intresse, spänning och förväntan.

 

Ulf S. Gustafsson, vd för Byggmaterialhandlarna E-mail:ulf.gustafsson@byggjarnhandlarna.se
Publicerad 2017-11-16 15:39:45

Sök här!

Senaste numret av JBF

Gratis nyhetsbrev varannan vecka.

Registrera dig här

Utkommer helgfria måndagar, utom i juli.
Din adress används endast för e-post från Järn Bygg Färg.
Du kan avbryta prenumerationen när du vill.