Hushållen tvingas att amortera betydligt mer på sina lån. Det drabbar bygg- och järnhandeln.
– Amorteringskraven, som innebär högre månadskostnader, kan få hushållen att avvakta med eller avstå från bostadsbyte/köp. Då kan bygg- och järnhandeln, möbler, hemelektronikbranscherna också påverkas, säger Lena Larsson, vd för Handelns Utredningsinstitut, HUI. Finansinspektionens nya amorteringskrav på hushåll som har bostadslån är tänkt att gälla från den 1 augusti i år.
Så här ser förslaget ut:
- Nya bolån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amorteras med minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år
- Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras ned med minst en procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent
– Det finns ett behov av amorteringskrav i Sverige. Ett amorteringskrav dämpar skuldsättningen. Lägre skuldsättning ökar hushållens motståndskraft mot störningar och minskar risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden, säger Finansinspektionens ekonomichef Henrik Braconier.
Införandet av amorteringskrav innebär att hushåll som tar nya lån ska ut med mer pengar varje månad.
Lena Larsson är bekymrad.
-De tre kapitaltunga branscherna järn/bygg, elektronik och möbler är branscher som är tätt kopplade till bostadsmarknaden. Den har lyft efter en längre tid av nedgång/stagnation och vi har sett att ovan branscher påverkas positivt, inte bara på grund av rot-avdraget.