I 67 år har anrika Ekesiöö legat på samma plats i Bromma. Kommunen vill nu bygga bostäder där och flytta Ekesiöö men de nya grannarna säger nej och vann i första instans. Som tidig julklapp säger högsta miljöinstansen nu ja till att pröva målet.
Ekesiöö är ett av de äldsta familjeföretagen inom byggmaterialhandeln som fortfarande ägs och drivs av samma familj, idag av tredje och fjärde generationen. 1948 flyttades större delen av alla lager samt huvudkontoret till Ulvsunda i Bromma, den plats där det finns än idag.
Men det som 1948 betraktades som industrimark långt utanför stan har nu blivit eftertraktad mark att bygga bostäder på. Stockholms stads ambition är att sammanlänka Ulvsunda industriområde med Mariehäll, Annedal och Sundbyberg samt med köpcentret Bromma Blocks och de södra delarna av Bromma.
Stockholms stad som driver frågan om flytt vill placera Ekesiöö i Bällsta en bit bort nära Bromma flygplats. Det ligger alldeles intill ett villaområde och flera villaägare har klagat och alltså lyckats vinna i första instans, Mark- och miljödomstolen i Nacka.
Grannarna klagar
Grannarna klagar över framtida buller, hot mot rödlistade arter, den ökande trafiken och att en bygghandel är negativ när det gäller kulturvärdet bland annat. En granne tar till och med upp Barnkonventionen.
Kommunen säger bland annat att trafikbullret kommer att minskas genom bullerskärm och genom att eventuell lastning och lossning av transporter tidigt på morgonen kommer att ske inomhus.
Mark- och miljödomstolen konstaterade i sin dom den 9 september att den planerade byggvaruhandeln kommer att innebära buller från verksamheten (industribuller) samt visst ökat trafikbuller på grund av ökat trafikflöde till bygghandeln. Därför behövs ett bullerplank.
Men det som fällde kommunen var att ett bullerplank, så som det är tänkt att placeras, skulle ligga på så kallad punktprickad mark, det vill säga mark som inte får bebyggas. Domstolen menade att detta förbud också omfattar bullerplank. Och utan bullerplank blir det för mycket buller. Därmed kunde inte flytten tillåtas.
Som en tidig julklapp har nu Mark- och miljööverdomstolen meddelat prövningstillstånd. Sista ordet är alltså inte sagt. I överklagandet skriver Stockholms stad att underinstansen missförstått frågan om vad som omfattas av byggförbudet på punktprickad mark. Här menar kommunen att regleringen inte tar sikte på bullerplank utan på byggnader i den mer traditionella betydelsen. Återstår att se om argumentet biter på högsta instans.