ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer visar rekordhög efterfrågan på arbetskraft. Arbetsgivarna rapporterar en sysselsättningstrend på +38 procent för andra kvartalet 2022, vilket innebär många nya jobb i Sverige. Byggbranschen har trenden +31 procent.
Emellertid utfördes mätningen under perioden 1 januari–7 februari 2022, alltså före Rysslands invasion av Ukraina.
– Det här är makalösa siffror för svensk arbetsmarknad, som pekar på att den snabba återhämtningen efter pandemitappet håller i sig. Samtidigt så genomfördes undersökningen före kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Detta kan komma att påverka den svenska ekonomin med ökad inflation och dämpad tillväxttakt, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.
Sysselsättningstrenden på +38 procent för andra kvartalet 2022 innebär ett uppsving på 4 procentenheter från föregående kvartals rekordprognos som låg på +34 procent.
Starkast i mellersta Sverige
Enligt ManpowerGroup rapporterar arbetsgivarna i mellersta Sverige de starkaste siffrorna med en jobbprognos på +51 procent.
Regionernas jobbprognoser
– Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +51 procent
– Östra Götaland, +45 procent
– Skåne och Blekinge län, +43 procent
– Stockholm- och Uppsalaregionen, +38 procent
– Norra Sverige, +30 procent
– Västra Götaland, +29 procent
Optimism inom finansbranschen
Samtliga branscher visar positiva jobbprognoser, framförallt arbetsgivare i bank-, finans- och fastighetsbranschen som rapporterar en sysselsättningstrend på hela +59 procent.
Branschernas prognoser
– Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +59 procent
– Parti- och detaljhandeln, +49 procent
– IT, Tech, telekom, kommunikation och media, +46 procent
– Byggbranschen, +31 procent
– Tillverkningsindustrin, +26 procent
– Hotell- och restaurangbranschen, +16 procent
Sysselsättningstrend
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Fakta: ManpowerGroup.