I förra veckan samlades ledarna för de största kedjorna och företagen inom byggmaterialhandeln till den årliga branschledardagen. Syftet var att tillsammans diskutera vad som gemensamt kan göras för att vända den nedåtgående trenden i byggsektorn.
Huvudtalare till mötet var Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar som delade tankar kring konjunkturen och kom med en aktuell och uppskattad analys kring de senaste inflationssiffrorna. Hon konstaterade att inflationen nu är i närheten av målet och att vändningen i ekonomin kanske är på gång. Men varnade samtidigt för att vi i Sverige är väldigt beroende av det geopolitiska läget i världen.
Även Skanskas Jenny Bergendorff, chef för bostadsutveckling i Stockholm, gav sin syn på varför det startas så få nya bostadsprojekt just nu. Hon menade att höga byggkostnader är den största utmaningen. Hon pekade på behov av politiska reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad.
På mötet deltog också de bostadspolitiska talespersonerna från Tidöpartierna det vill säga David Josefsson (M) Larry Söder (KD), Jakob Olofsgård (L) och Mikael Eskilandersson (SD). Tema för debatten var vad som kunde göras i närtid för att vända den negativa trenden i byggsektorn. Bland annat diskuterades utformning av Rot-avdraget och möjliga nästa steg i dess utformning. Partierna lyfte också behovet att få fram mer byggbar mark, jobba på för regelförenkling och snabbare planprocesser samt att motverka kommunala särkrav.
Det finns en oro bland branschen att om lågkonjunkturen blir långvarig så kommer man tappa duktig personal som går till andra sektorer, och att det då blir svårt att hänga med när det vänder uppåt igen. Under en gemensam workshop framkom att det finns behov av politiska reformer.
– Ett viktigt budskap till politiken är att byggsektorn behöver långsiktiga spelregler eftersom det tar tid att ställa om verksamhet kring nya politiska förslag säger Monica Björk, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna. Vi ser också behov av att fortsatt satsa på Rot. Det är en av de viktigaste politiska åtgärderna i nuläget och som hindrar en ännu större nedgång i sektorn och gör det samtidigt möjligt att kompetens stannar kvar i branschen.
– Avslutningsvis så kunde vi också konstatera att det finns en försiktig optimism i branschen. Inflationen bromsar in något och det betyder att det kan bli fart på handeln igen, tillade Monica Björk.