För två år sedan bildades nya Bolist Ödeshög igenom en sammanslagning där lokala företagare gick ihop (Ödeshög Järn och Bolist Bäck Såg & Byggmaterial) och skapade en stark enhet.
Kombinationen av styrka inom industri och järnhandel samt bygg och färg har varit en nyckel till framgång.
Läs tidigare artikel Butiksgrannar går ihop i Ödeshög
Bolist, som är Sveriges närmaste byggvaruhus, med drygt 170 butiker från norr till söder bygger sin verksamhet på starka lokala entreprenörer som tar ett stort ansvar på den lokala orten.
-Vi har verkligen tagit stora kliv framåt och känner att vi har en stabil grund för att fortsätta växa och utvecklas, säger Anders Rydberg.
Bolist Ödeshög har de senaste åren genomgått en imponerande resa med stark tillväxt och utveckling inom flera områden vilket även märks av på intresset. Våren bjöd på ett lyckat event med fokus på skog och lantbruk, där 15 leverantörer deltog och möttes av en fantastisk stämning bland de 350-talet besökare som var på plats.
-Det var en riktigt bra start på säsongen, och det märktes att både kunder och leverantörer uppskattade möjligheten att mötas. I september gjorde vi ytterligare ett event mot snickare och proffs, vilket lockade hela 20 leverantörer och drygt 250 kunder, säger Rickard Nyberg.
Under de senaste åren har sortimentet breddats rejält efter efterfrågan från kunderna. Nya produktkategorier som Husqvarna-maskiner, djurfoder och lantbruksprodukter har lockat nya kunder, både lokalt och från andra kommuner.
-Vi har blivit en starkare lokal aktör, och många har upptäckt att vi kan erbjuda det de tidigare sökt på andra håll, berättar Anders
Hållbarhet har blivit en naturlig del av verksamheten. Sedan i somras är solceller installerade, vilket gör att företaget är självförsörjande under delar av året och kan producera ett mindre överskott. Två eltruckar har redan tagits i bruk, och planer finns på att uppgradera en paketbil till eldrift.
-Den senaste stora utbyggnaden av lokalerna genomfördes för två år sedan i samband med en nyöppning, men redan nu är lokalerna för trånga. Företaget arbetar aktivt med att ta fram nya planer för att möta både tillväxten och framtida behov, fortsätter Anders Rydberg.
Samtidigt fortsätter arbetet med kvalitet och certifieringar. Bolist Ödeshög genomgår just nu processer för tre ISO-certifieringar (kvalitet, miljö och arbetsmiljö) samt PEFC och FSC för hållbart trä.
-Vi ligger bra till i processen, och det känns tryggt att vi har en stabil grund att stå på inför revisionerna. Tillsammans med Mestergruppen har vi ett bra och nära samarbete, säger Adam Nilsson.
Lokalt engagemang är också en viktig del av verksamheten. Bolist Ödeshög sponsrar flera föreningar och stödjer bland annat Boet-skolan, ett byalag som driver kursverksamhet inom friluftsliv och snickeri.
-Att stötta lokala initiativ är en självklarhet för oss, och vi ser hur mycket det betyder för området, förklarar Anders Rydberg.
Generationsskiftet i företaget har också gett en ny dynamik. Förra året gick delägaren Östen Nilsson i pension, och hans son Adam tog över hans del av ägandet. Med en bakgrund som pilot valde Adam att återvända till familjeföretaget under pandemin.
-Det känns fantastiskt att kunna föra familjens arbete vidare och samtidigt bidra till den fortsatta utvecklingen av Bolist Ödeshög, säger Adam Nilsson.