Med målet att revolutionera och digitalisera byggbranschen introducerar ConcretePrint AB 3D-printade hus i betong. Tekniken möjliggör att husets stomme och väggar kan printas direkt på plats, vilket sänker kostnader, minskar byggtiden och öppnar dörrar för hållbara och anpassade konstruktioner.
– Det här är ett genombrott. Vi kan bygga en stomme på en dag och till en bråkdel av vad det skulle kosta med traditionella metoder, säger Tobias von Haslingen, vd på ConcretePrint AB.
Projektet är ett resultat av nästan ett decennium av forskning och utveckling. Tobias von Haslingen började experimentera med 3D-printning av betong tillsammans med en kollega. Sedan dess har tekniken utvecklats enormt, men att arbeta med betong har visat sig vara en utmaning.
– Betong måste ha rätt balans mellan pumpbarhet, materialet måste kunna pumpas i ett slag, byggbarhet – att materialet klarar av att motstå trycket av kommande lager och ha en öppentid som gör att nästa lager limmar fast i föregående lager. Det tog två år att ta fram ett material som fungerar, berättar Tobias.
En del av utvecklingen har fokuserat på att blanda betongen för hand och testa olika materialkombinationer. Målet är att kunna printa konstruktioner som håller minst fyra meter i höjd och klarar belastningstester.
Möjligheter för små och medelstora byggföretag
3D-printning i betong innebär stora möjligheter för mindre byggföretag som vill effektivisera sina processer och samtidigt minska materialsvinn. Enligt Boverket behöver Sverige bygga 671 000 nya bostäder, och med dagens metoder är det både tidskrävande och dyrt.
– Byggbranschen måste förändras. Vi bygger för 500 miljarder årligen, men upp till en femtedel är fel redan från början. Band annat överutnyttjas material, sådant som aldrig används. 3D-printning kan minska detta svinn och göra byggandet mer hållbart, förklarar Tobias.
Dessutom erbjuder tekniken unika designmöjligheter. Runda former och skräddarsydda lösningar, som tidigare varit kostsamma, kan nu göras snabbare och mer ekonomiskt. Ett attefallshus som företaget printade 2021 tog bara 28 timmar att skriva ut – ett exempel på teknologins potential.
Kapital och innovation krävs
Trots framgångarna finns fortfarande utmaningar. Projektet är beroende av kapital för att ta nästa steg och bli en kommersiell lösning.
– Vi har sett riskkapital flöda i andra länder som USA, men i Sverige är det svårare. Det är synd, för tekniken har potential att sätta Sverige på världskartan inom byggteknik, säger Tobias.
Framtiden är digital
Med sitt första projekt, en villa i Vallentuna, hoppas ConcretePrint AB, som bland annat samarbetar med Ross Arkitektur& Desig, visa på den fulla potentialen av 3D-printning i betong. Tekniken kan bli ett viktigt verktyg för att digitalisera en bransch som länge halkat efter andra sektorer.
– Alla pratar om att byggbranschen måste förändras, men vi gör det. Vi är mycket nära att lösa de sista tekniska utmaningarna, och när vi väl gör det kommer byggandet aldrig att vara detsamma igen, avslutar Tobias.