Reparbete, där yrkespersoner klättrar med rep istället för att bygga ställningar, har blivit allt populärare i svenska byggprojekt de senaste åren. Framför allt fick metoden ett rejält uppsving under pandemin då arbetskraftsbristen gjorde att fler byggföretag vågade testa tekniken.
Fredrik Nilsson från branschföreningen Svenskt Reparbete berättar att metoden funnits i Sverige sedan slutet av 90-talet, men först nyligen fått fart på allvar. Globalt omsätter reparbete över 26 miljarder kronor årligen, medan Sverige fortfarande ligger efter med bara en liten andel av marknaden.
Enligt Fredrik finns stora fördelar med repteknik jämfört med traditionella ställningar.
– Många drar sig för underhåll eftersom det både kostar och tar tid att resa ställningar. Reparbete löser problemet snabbare, smidigare och med lägre kostnader, säger Fredrik.
Han poängterar också vikten av tålamod och tydlighet när man introducerar ny teknik på byggmarknaden:
– Det gäller att våga bryta gamla vanor, involvera personalen och vara aktiv i branschorganisationer. Vi är med och påverkar utbildningar och standarder för att göra reparbete mer accepterat, säger Fredrik Nilsson.
För företag som funderar på att börja använda reparbete rekommenderar han en tydlig affärsplan, nära samarbete inom företaget och mod att ibland tacka nej till projekt som inte passar verksamheten.
– Ju fler som börjar använda rep desto enklare blir det för beställare att se fördelarna med metoden. Reparbete är definitivt en framtidslösning som fler borde titta närmare på, avslutar han.