Rot-avdrag ska beviljas även om betalningen skett genom en mellanhand. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en färsk dom. Byggteknik i Tystberga AB utförde under 2012 arbete på en fritidsfastighet som ägdes av fyra privatpersoner. Var och en fakturerades sin andel av arbetskostnaden men samtliga fakturor betalades av en av delägarna. Bolaget begärde och fick utbetalning från Skatteverket motsvarande de belopp som de fyra delägarna preliminärt bedömdes ha rätt till skattereduktion med.
I februari 2013 beslutade Skatteverket att återkräva betalningen avseende två av delägarna. Skatteverket konstaterade att samtliga fakturor hade betalats av en av de andra delägarna och enligt verket hade de aktuella delägarna därmed inte haft någon utgift för rot-arbete vid den tidpunkt då bolaget begärde utbetalning. Därmed saknade de rätt till skattereduktion.
Reglerade genom avtal
Att de fyra delägarna vid tiden för Skatteverkets beslut hade reglerat sina mellanhavanden i ett avtal och att de två delägarna då hade ersatt den delägare som betalat deras fakturor tillmättes ingen betydelse eftersom dessa åtgärder vidtagits först sedan Skatteverket hade inlett sin utredning.
De två delägarna överklagade men förlorade både i första och andra instans. Kammarrätten menade att betalningen rent tekniskt måste ha gått direkt från köparen till utföraren för att köparen ska anses ha haft en utgift.
Det ansåg inte Byggteknik i Tystberga AB som nu alltså har vunnit i hösta instans – Högsta förvaltningsdomstolen. För det första konstaterar domstolen att de båda delägarna var för sig har fakturerats för sin andel av arbetskostnaden och kravet på att de ska ha haft utgifter för hushållsarbete är därmed uppfyllt.
Kan reglera sinsemellan
Sedan gäller det huruvida det krävs att betalningen måste ha gjorts av samtliga köpare personligen för att de ska ha rätt till skattereduktion eller om man kan reglera detta sinsemellan i efterhand.
Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening ”framstår det knappast som motiverat att i den nu aktuella situationen uppställa ett krav på att köparens och betalarens mellanhavanden ska ha reglerats för att köparen ska ha rätt till skattereduktion”. Skatteverket åker alltså på ett bakslag och byggfirman vinner.