För första gången har ett hydrogel-material bestående av nano-cellulosa och alger testats som ett grönare alternativ för byggnation.
En studie från Chalmers Tekniska Högskola i Sverige och Wallenberg Wood Science Center visar hur detta material kan 3D-printas till en mängd arkitektoniska komponenter, med betydligt lägre energianvändning än traditionella byggmetoder.
Nano-cellulosa är inget nytt biomaterial, men dess egenskaper som hydrogel är kända inom biomedicinen, där det kan 3D-printas till stödstrukturer för vävnads- och celltillväxt på grund av dess biokompatibilitet och fuktighet. Att torka och använda det som ett arkitektoniskt material är dock nytt.
– Vi har för första gången utforskat nano-cellulosas hydrogel för arkitektoniska tillämpningar, säger Malgorzata Zboinska, studiens huvudförfattare från Chalmers Tekniska Högskola. Vi har tillhandahållit den hittills saknade kunskapen om dess design-relaterade egenskaper och visat, med hjälp av våra prover och prototyper, att dessa egenskaper kan anpassas genom anpassad digital design och robotbaserad 3D-printing.
Cellulosa är det mest rikliga, miljövänliga alternativet till plast.
– Den nano-cellulosa som används i denna studie kan erhållas från skogsbruk, jordbruk, pappersbruk och halmrester från jordbruket. Det är ett mycket rikligt material i den bemärkelsen, säger Malgorzata Zboinska.