Järn Bygg Färg har i tre nummer inför höstens val skildrat möten mellan partiernas ledande bostadsexperter och Byggmaterialhandlarnas vd Monica Björk. Här får ni utdrag från mötena.
I sista numret före sommaruppehållet, 6/7, är JBF med när Monica Björk möter Moderaternas, Vänsterpartiets och Kristdemokraternas talesmön inom bostadspolitiken. I nummer 4 och 5 av JBF har ni kunnat möta telesmän från Centern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.
Samtalen kan ni läsa i sin helhet i de aktuella numren av JBF. Här följer utdrag ut intervjuerna:
Centerns Ola Johansson
Han vill se över reglerna för strandskydd och bullernivåer och andra regelhinder för byggandet. Han anser att kommunerna i högre utsträckning själva måste få avgöra om de vill ha strandnära bostäder. Han vill förstås ha en skattereform för att slippa dagens inlåsningseffekter. Här är han och partiet berett att diskutera med oppositionen. Inget är heligt. Inte ens ett återinförande av fastighetsskatten.
– Ska vi vara trovärdiga måste allt kunna tas med. Men vi vill i första hand titta på reavinstskatten och ränteavdragen.
Andra förslag är att skapa ett skattemässigt gynnsamt bostadssparande för unga, fler ägarlägenheter och kreditgarantier för att uppmuntra bostäder på mark som inte är så attraktiv i dag. Ola Johansson talar sig varm för social bostadspolitik som sänker trösklarna till nya bostäder för exempelvis unga och nyanlända.
Ingemar Nilsson, Socialdemokraterna
– Vad vi skulle behöva i Sverige är en rejäl bred politisk överenskommelse om en total skatteöversyn. Att rycka ut enstaka skattefrågor som exempelvis reavinstskatten skapar bekymmer. till exempel det som hände när man avskaffade fastighetsskatten. Det var den största förmögenhetsöverföringen som har gjorts i det här landet eftersom priserna steg. Men staten gjorde inget i den andra änden, med ränteavdragen till exempel. Vi har kvar dem samtidigt som fastighetsskatten försvann och i de överhettade områdena drevs fastighetsvärdena upp dramatiskt. Man borde då ha sett över både fastighetsskatten, reavinstskatten och ränteavdragen på en gång.
JBF: Ska vi återinföra fastighetsskatten?
Ingemar: Politiskt är det omöjligt att återinföra fastighetsskatten med tanke på de många väljarna i storstäderna. Samtidigt visar fastighetsskatten på ojämlikheten i landet. Socialdemokraterna förlorade valet 2006 för att vi underskattade fastighetsskattens betydelse. I Stockholm var fastighetsskatten en realitet för många men i stora delar av landet var det inte en fråga ens.
Said Abdu, Liberalerna
Said Abdu och hans parti vill återställa Rot-avdraget till 50 procent igen. Han säger att alliansen är överens om detta. Motiven är självklara.
– Förutom att göra svarta jobb vita vill vi göra det enkelt för människor att anlita hantverkare. Det måste finnas en bra kalkyl för att få en privatperson att anlita hjälp. Kostar det för mycket gör folk jobbet på egen hand.
Det här gläder Monica Björk.
– Det var verkligen ett bra besked, säger hon.
Både regering och opposition förordar ett samlat grepp och en stor skattereform för bostadsmarknaden. Det håller Liberalerna med om men Said Abdu anser att regeringen genom höjda skatter håller på att undergräva dessa möjligheter.
– De har ju gång på gång höjt skatten så man undrar vad de menar med skattereform. Om man menar allvar med en reform borde man minska antalet skattehöjningar. Annars sjunker viljan från övriga partier att nå en samsyn.
Emma Hult, Miljöpartiet
– Jag pratar gärna om trä. Vi ser en omställning där antalet flerfamiljshus i trä ökar och vi i Miljöpartiet vill uppmuntra den utvecklingen, inte för att gynna byggmaterialhandeln utan på grund av klimat- och utsläppsaspekten.
Emma Hult anser att dagens byggregler borde ändras eftersom det kan uppfattas som att de gynnar betong. Ljudkraven är till exempel mer anpassade till betong än trä där ljud vandrar på ett annat sätt.
Monica Björk: Vi har byggt mycket de senaste åren men har inte kommit i kapp. Och det är fortfarande svårt för äldre att flytta och för yngre att komma in och starta sin bostadskarriär. En hyresbostad är nästan omöjligt att få i storstäderna.
Emma Hult: Visst behövs det byggas mer och det befintliga beståndet behöver nyttjas mer som du är inne på. Äldre tycker att det är dyrt att flytta och det beror både på skatterna och att det man flyttar till är dyrt om det handlar om nyproducerat. Det är inte bra att äldre tvingas sitta kvar i sin bostad på grund av en dålig pension. Men vi kan inte fortsätta bara bygga dyra bostadsrätter för den marknaden har vi nästan mättat. Vi måste titta på billigare alternativ.
Mats Green, Moderaterna
Mats Green, som sitter i riksdagens civilutskott där bostadsfrågor hanteras, ser möjligheter att ta mindre hänsyn till buller, strandskydd, riksintressen med mera än vi gör i dag. Han vill införa ett enda samlat yttrande från staten och inte åsikter från ett antal olika myndigheter vid planerade byggen.
Förutom regelförenklingar lyfter han fram tre områden: 1. Ökat fokus på ägande i alla dess former. 2. Ändra hyresregleringen och våga tillåta högre hyror. 3. Öka rörligheten i det befintliga beståndet.
– Vi behöver vända på alla stenar och titta på grundfundamenten i bostadsbyggandet. Vi kan inte längre bara ändra lite på marginalen, säger han.
Monica Björk: Men det säger ju de andra partierna också.
Mats Green: Jo, men då får man vara beredd att slakta några heliga kor. Man kan inte bara ta bort ränteavdragen exempelvis. Vi moderater är beredda att offra många saker för att få till en bostadsreform över partigränserna. Det måste ske direkt efter valet. Vi har redan förlorat många år.
Caroline Szyber, Kristdemokraterna
Caroline Szyber kritiserar kommunerna för att ha krånglat till Attefalls-reformen i onödan.
– Man skulle bara behövt göra en anmälan och inte söka bygglov men detta har tolkats olika av kommunerna. Vi måste bli bättre på att undvika sådant här när vi beslutar om reformer i riksdagen. Och kommunerna borde ta itu med de stora samhällsplaneringarna istället för små bygglovsärenden.
Monica Björk: Hur tycker ni man ska underlätta rörligheten på bostadsmarknaden, till exempel att äldre ska flytta?
Caroline Szyber: Vi pratar väldigt mycket om nya bostäder men 99 procent av bostadsmarknaden utgörs av befintligt bestånd. Då måste vi titta på hur rörligheten ska ändras såväl genom skatter som fundera på vad som behöver byggas. Vi behöver satsa på trygghetsboenden och äldreboenden för äldre så att de har något att flytta till så att vi på så sätt får ytterligare rörlighet i flyttkedjan.
Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet
Vänsterpartiet nöjer sig inte med att Rot-avdraget sänkts till 30 procent utan vill helt avskaffa det.
– Rot är en ren konjunkturåtgärd för lågkonjunktur och nu råder en enorm överhettning. Vi vill fokusera på att bygga hyresrätter och förskolor. Vi måste prioritera. Och jag tror inte att folk inser hur mycket subventioner vi skickat in i Rotsektorn de här åren. Vi har i viss mån haft en överrenovering av villor och bostadsrätter i storstadsområdena tack vare Rot-avdraget. Det driver också upp priserna.
Monica Björk: Riskerar det inte att leda till en utslagning av mindre byggfirmor?
Nooshi Dadgostar: Vi är i stort behov av arbetskraften. Bristen på arbetskraft är idag den viktigaste anledningen till att det inte byggs mer. Det här är en yrkesgrupp som skulle kunna jobba i nyproduktion eller med offentliga lokaler i stället för att byta kök i bostadsrätterna på Sveavägen där jag ser massor av snickare varje dag.