Gör-det-själv-trenden (DIY) har länge varit något för pysselintresserade, renoveringsglada och hobbysnickrare. Men på senare år har den växt till en fullskalig folkrörelse – drivet av sociala medier, en stark återbrukstrend och en ökad vilja att sänka kostnader genom att bygga och fixa själv. Det här ställer nya krav på bygghandeln.
Den måste möta en ny sorts kund: otålig, kreativ, ofta digital och inte sällan förstagångsköpare.
På Jem & Fix har man tagit trenden på allvar. Där jobbar fotografen och videoproducenten Kajsa Stina Romin som DIY-inspiratör och skapar content som guidar och inspirerar för den nya generationen hemmasnickare.
– Jag har själv alltid varit kreativ och nu vill jag sänka trösklarna och få fler att tänka att ”det här klarar jag också”. Det är inte farligt att göra fel, säger hon.
Ny typ av kund – och nya möjligheter
Det syns tydligt vem som drar DIY-tåget i dag, menar Kajsa Stina.
– Jag ser en stor kvinnlig publik. Tidigare kanske det var pyssel, men nu handlar det om riktiga projekt: att bygga soffbord, anpassade förvaring eller plantera rabattkanter. Folk ger sig på grejer de inte trodde att de kunde.
Det handlar inte längre bara om klassiska altaner och lister. Material som betongfundament, gjutrör eller plywood får nya liv i kreativa projekt.
– Tanken är att väcka nyfikenhet för material som man inte annars hade tänkt använda, säger Kajsa-Stina.
Video och synlighet – där kunderna finns
För att möta den nya generationens byggare krävs en förflyttning i var man syns.
– Video är allt idag, och det är på Instagram eller TikTok man hämtar inspiration. Butikerna måste finnas där kunderna finns, annars missar man möjligheten, säger hon.
DIY-kunden vill se hur det funkar, hur det ser ut – och helst direkt på mobilen. Små, enkla guider och sökbarhet online är nyckeln.
– Man går inte till butik för att fråga längre, man googlar. Och då är det så värdefullt att bygghandeln är den som dyker upp med enkla, tydliga filmklipp.
”Det ska vara stadigt och säkert”
För Kajsa Stina handlar rollen inte om att vara expert eller snickare – utan om att inspirera.
– Jag är inte fackman, men jag är nyfiken och vågar prova. Det vill jag visa att andra också kan. Samtidigt måste man vara tydlig med att det ska vara stadigt och säkert. Vissa grejer bör man låta bli, som el eller bärande konstruktioner.
Ökat engagemang och närvaro
Enligt Jem & Fix marknadschef Madeleine Malmqvist är DIY-innehåll ett växande fokus för kedjan:
– Det är något som ligger oss varmt om hjärtat – att skapa själv och spara pengar. Som lågpriskedja består vårt sortiment till stor del av produkter för DIY-projekt. Samarbetet med Kajsa-Stina blev en lyckoträff – hon är kreativ, duktig med kameran och har handlaget. Vi jobbar projektbaserat, inte som anställd, vilket ger flexibilitet.
Madeleine menar att det finns mycket bygghandeln kan göra för att fånga DIY-publiken:
– Det finns en tydlig efterfrågan på inspiration, både bland nybörjare och hemmafixare. Att väcka lusten att skapa själv är en viktig del i vår kommunikation. Även om vi inte har 100 procent färdiga kit eller demoytor i butik än, så är det något vi tittar på framöver.
Vad driver intresset?
Ekonomin är en stark drivkraft, enlig Madeleine.
– I tuffare tider ser vi att folk söker sig till oss. Man blir mer prismedveten och idén att skapa själv blir både ett sätt att spara pengar och att hitta ro i något praktiskt. Det är lite ”back to the roots” – det enkla tilltalar, säger hon.
Vad blir nästa stora trend?
Enligt Kajsa Stina ligger lampor i tiden.
– Att bygga egna lampor eller göra om gamla är superstort. Tekniken gör det enkelt – trådlösa LED-lampor och smidiga beslag. Och återbruk! Folk gör om gamla bokhyllor, speglar, allt möjligt. Färg som kalkfärg är populär, just för att det kräver minimalt med förarbete.
Det märks också i försäljningen.
– Vi ser att vissa produkter plötsligt sticker i väg – som små träpinnar som folk limmar på möbler, dekorplast, och akustikpaneler. Det visar att kunderna vill skapa något personligt och unikt, säger Madeleine avslutningsvis.
Så här stöttar andra handlare sina DIY-kunder:
Fischer DIY-appen är ett exempel på hur byggmaterialhandlare underlättar för DIY-entusiaster genom att erbjuda digitala verktyg. Appen hjälper användare att hitta rätt produkter för sina projekt.
Bosch erbjuder en DIY-app där användare kan registrera sina verktyg, få tillgång till garantier och exklusiva erbjudanden. Appen innehåller även projektidéer och instruktioner för olika DIY-projekt, vilket gör det enklare för användare att planera och genomföra sina projekt.
Andra byggmaterialhandlare som Byggmax och Biltema erbjuder onlineguider och inspiration för DIY-projekt.
Byggmax har en omfattande webbplats med instruktioner och tips för olika byggprojekt, medan Biltema erbjuder guider för att hjälpa kunder att genomföra sina egna projekt.