Täby simhall som nominerats till stadsbyggnadspris har fått en nyskapande fasad.
– Jag ville att byggnaden skulle kännas välkomnande – även om vi hade minskat antal fönster ur energibesparingssynpunkt. säger arkitekten och projektledaren Malin Ahlstedt på Norconsult. Plåtarna som sveper över fasaden åstadkommer spännande ljuseffekter, som är speciellt framträdande när det är mörkt då badet har flest besökare.
Fasadens vita, bakgrundsbelysta och perforerade plåtkassetter kontrasterar mot den svarta betongens slipade terrazzo och glimrande ballast. I mörkret skimrar Täbys nya simhall som en ädelsten och lyser upp den nybyggda stadsdelen Täby Park utanför Stockholm.
Badanläggningen på drygt 10 500 kvadratmeter rymmer en 50-meters tävlingsbassäng med tio banor och en läktare, två varma undervisningsbassänger med höj- och sänkbar botten, omklädning med bastur, ett familjebad med barnbassänger och strömkanal. I badhuset finns även träningslokaler samt servering i direkt anslutning till bassängerna.
För att åstadkomma den önskade effekten utformades den svart-vita fasaden i flera olika material, där ett organiskt mönster skapades genom perforering av fasadkassetterna med hål i olika storlekar i syfte att mjuka upp den svarta betongen och de stora glaspartierna.
Materialet som användes var Ruukki Liberta fasadkassetter, som är vikta på alla sidor för att ge maximal stabilitet. Plåten fick till exempel kragas ut för att skapa utrymme för belysningen och specialbearbetas för hörnen. Samtidigt ställde det intrikata, organiska mönstret betydande krav både på produktionen av kassetterna och på ett skickligt plåtslageri för installationen. Odensala Plåtslageri stod för installationen.
Uppdraget var en utförandeentrepenad med Cobab som byggentreprenör och Täby kommun som byggherre. Det första spadtaget togs 2020, anläggningen slutbesiktigades i juli 2022 och öppnades för allmänheten hösten samma år. Täby simhall nominerades till årets stadsbyggnadspris 2023 i Täby.