På platsen där den anrika Fixfabriken en gång låg, är nu bygget av HSB Göteborgs brf Spanjoletten i full gång.
Delar av den gamla fabriken har bevarats och kommer husera några av de nyproducerade bostäderna. Dessutom får tegel, vackra fönster och garageportar från fabriken leva vidare, när de restaureras och återbrukas i de nya byggnaderna.
– Att i större utsträckning använda återbrukade material är ett viktigt steg mot omställningen till ett mer cirkulärt byggande, säger Marcus Hansson, projektchef på HSB Göteborg.
I området Fixfabriken i Majorna, på platsen där fabriken med samma namn en gång låg, växer ett nytt bostadsområde fram. HSB Göteborgs brf Spanjoletten är ett av fyra kvarter i området och kommer inrymma 141 bostäder byggda av NCC, med första inflyttning planerad till hösten 2024.
Trots att det är ett nyproduktionsprojekt har stor vikt lagts vid att områdets anrika historia ska tas till vara på, och få leva vidare. Även återbrukade originalmaterial kommer få nytt liv i de moderniserade byggnaderna.
Ett material som återbrukats är teglet, som går som en röd tråd genom det nya kvarteret, i såväl hus som i murar och på marken. Brf Spanjolettens byggnader är inspirerade av såväl den gamla Fixfabriken som områdets omkringliggande tegelhus från förra sekelskiftet. Här präglas fasaderna av tegeldetaljer med ramar och dekorativa mönster, som går igen i de nybyggda husen.
Processen att återbruka tegel innebär att det knackas ned, renoveras och sedan genomgår en noggrann kontroll för att säkerställa att det är funktionellt. När teglet till brf Spanjoletten testades fick det godkänt med beröm – det visade sig till och med vara starkare än nytillverkat tegel. Trots det gamla teglets goda kvalitet kommer inte dess återbruksprocess utan utmaningar.
– Byggbranschen står mitt i en klimatomställning och användningen av återbrukat material är ett sätt att minska klimatpåverkan i våra projekt, säger Petra Ahlström, affärschef NCC Building. Vi ser stora fördelar med återbruk, men också utmaningar, tex bearbetningskostnader av material och kanske främst logistik då materialet ofta behöver transporteras och mellanlagras. Samtliga aktörer behöver gemensamt utveckla och bidra till en effektiv återbruksprocess.
Brf Spanjoletten kommer även certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, vilket innebär att särskilt höga krav på energianvändning och innemiljö ställs. Certifieringen har också krav på hållbara materialval – i brf Spanjoletten har exempelvis klimatförbättrad betong använts. Användandet av klimatförbättrad betong har minskat projektets klimatpåverkan med 337 ton koldioxid, vilket motsvarar den klimatbelastning som uppstår då en person flyger mellan Göteborg och Stockholm 7 170 gånger.