Arbetsmiljöverket hotar med förbud mot motorsågar som säljs av bland andra K-rauta och Bauhaus. Tidigare har verket gett upp liknande krav beträffande spikpistoler.
– Vi har utfört tester enligt gällande direktiv och motorsågen är godkänd och certifierad av ett tredjepartsinstitut som heter TÜV Rheinland. Därför är det konstigt att de talar om försäljningsförbud, säger Calle Medin på Husqvarna vars märke McCulloch tillhör de utpekade sågarna. Arbetsmiljöverket undersökte vanliga brister hos åtta bensindrivna motorsågar. Samtliga åtta modeller uppgavs ha brister i handskyddens mått eller hållfasthet samt bruksanvisning, sex i märkning, fem i varningsinformation och två i kedjebromsens prestanda.
Testerna, som kostade 862 000 kronor att genomföra, utfördes av SMP, ett dotterbolag till SP. Maskiner för knappt 40 000 kronor köptes in och finns i sortimentet hos Järnia, Biltema, Clas Ohlson, Cdon.se, Bauhaus, Coop Forum, Gränsbygdens KC, K-rauta, Jula och Byggochverktyg.se.
Fem exemplar av varje modell provades. I vissa fall, till exempel i fallet med Husqvarnas varumärke McCulloch som bland annat säljs på K-rauta, klarade sig vissa av exemplaren medan andra hade brister.
Ser allvarlit på bristerna
Dan Bremberg på Arbetsmiljöverket som varit med och författar rapporten och har kontakt med tillverkare och återförsäljare ser generellt allvarligt på bristerna.
– Två av aktörerna har redan dragit in sina modeller (Jula och Clas Ohlsson, reds. anm.).
JBF har tidigare berättat om Arbetsmiljöverkets hot om förbud av vissa spikpistoler vilket visade sig verkningslöst eftersom bestämmelserna bara utgjorde rekommendationer. Dan Bremberg är dock beredd att genomdriva ett förbud denna gång.
– Kan aktörerna inte göra troligt att de kan rätta till bristerna kan det bli förbud. Sedan kan de överklaga det, säger han.
Arbetsmiljöverket hänvisar till det så kallade maskindirektivet som i verkets egen svenska version heter Maskiner. Men där preciseras inte kraven på motorsågar särskilt mycket. Dan Bremberg åberopar då standarder hos SIS, Swedish Standards Institute men dessa är frivilliga och kan inte kopplas till något förbud.
Inte orolig
De utpekade aktörerna har nu möjlighet att visa att deras maskiner uppfyller säkerhetskraven trots att de inte når upp till SIS-standarden. Calle Medin som ansvarar för frågor kring produktlagstiftning hos Husqvarna är inte orolig. Han menar att Husqvarna aldrig tummar på säkerhetskraven och att deras varumärke McCulloch som utvecklats i USA uppfyller kraven.
– Det handlar möjligen om decimaler och då känns det långsökt att tala om försäljningsförbud. Självklart är det bra med marknadskontroller som ger branschen chansen att upptäcka saker vi kanske missat men just det här fallet känns märkligt, säger han.
Läs en utförligare version av artikeln i JBF nummer 6/7.