3D-printade betonghus efterfrågas alltmer, särskilt i USA. Nu står Sverige på tur och ambitionen är att robotisera byggindustrin.
– Jag tror att det här är ett av sätten som vi kommer kunna robotisera framtidens byggbransch. Vi vill printa billiga hus åt alla, säger Tobias von Haslingen, projektledare och delägare i företaget Concreteprint som skrivit ut det första betonghuset i Sverige.
Han är nöjd med att deras skrivare lyckades skriva ut betong på höjden utan att allt kollapsar. Med stöd av Energimyndigheten på 2,7 miljoner kronor har de lyckats printa ut ett 24 kvadratmeter stort hus gjord av 126 lager betongsträngar som motsvarar 2,7 kilometer betongutskrift. Det utskrivna huset kommer nu att fungera som utställningshus i Tumba.
Driven entreprenör
Tobias von Haslingen är entreprenör och har startat flera bolag, bland annat Infront som är en del av IDA Infront som idag finns på börsen under Addnode-gruppen. Han är civilingenjör och har forskat om neurala nätverk inom Artificiell Intelligens, AI. Men det var inte forskningen som ledde in honom på 3d-utskrivna betonghus, utan det var hans eget husbygge.
– När jag byggde hus och hade en centimeter i glipa runt fönstren, blev det alldeles för jobbigt. Jag tyckte att det var helt fel. Jag började fundera på andra metoder.
2015 kom han i kontakt med forskarkompisen Maxim Minerskjöld som hade byggt en plastskrivare med mycket hög noggrannhet. De började undersöka möjligheterna att bygga en skrivare för betong. 2016 blev det ett projekt, 2018 bildades ett bolag och hösten samma år stod skrivaren klar.
Inte bara betong
Tobias von Hasligen är övertygad om att det kommer att hända mycket inom 3-printning. Nu arbetar de tillsammans med NorDan som tillverkar 3d-printade fönsterramar för att installera sådana ramar i det 3d-printade betonghuset. De arbetar också med ytterligare leverantörer för andra detaljer.
– Byggmaterialindustrin kommer att förändras. De måste vara med och stödja den här typen av resa. En byggmaterialförändring kommer att ske. Det kommer att ta lång tid, men betongprintning är ett första steg.
Helautomatiskt byggande
För att öka förändringstakten, har han tagit initiativ till Nationellt Nätverk för Byggautomation som är ett samarbetsforum mellan KTH, Luleå tekniska universitet, Lunds tekniska högskola och Mälardalens högskola tillsammans med Peab, Skanska, NCC, JM, Betongindustri och Cementa.
– Sverige ligger efter när det gäller robotisering av byggbranschen och vi behöver komma i kapp. Inom forumet drivs ett antal projekt för att förändra hela branschen mot robotisering. Och som byggmaterialleverantör kan det vara intressant att tänka på att framtida affärsmodeller ska stödja processer som robotisering och införandet av AI, säger Tobias von Haslingen.
Större 3d-utskrifter
Han framhåller att deras första 3d-printade betonghus visar vilka möjligheter tekniken har, och nu börjar investerare att visa sitt intresse.
– Nu ska vi bygga en ny printer som är 20 x 15 x 10 meter och den ska vara klar i början av 2022. Med den nya printer ska marknaden övertygas.
Per Gidlund