JBF:s systertidning Byggaren avslöjade i veckan att Rotavdragen har halverats i mars till några hundra miljoner kronor.
– Ägarna till de små hantverksföretagen säger till mig att de har mindre i orderböckerna men än har vi inte märkt av någon nedgång i försäljningen.
Det säger Karl Gustafsson, vd på PoG Woody Bygghandel och får medhåll av andra kolleger i landet.
Tidningen Byggarens nyhet om chockminskingen av Rot-avdragen fick stor uppmärksamhet i media. Avdragen i mars har halverats jämfört med samma månad förra året till totalt 629 miljoner. Närmare 7 000 färre företag har ansökt om Rot-avdrag. Därmed ser de som varnat för försämringarna av Rot-avdraget från 50 till 30 procent ut att få rätt.
Kritikerna befarade att svartjobben skulle öka och kanske är det så. Siffror visar att byggmaterialhandeln går som tåget, upp 16 procent i februari. Det handlas alltså mer material än motsvarande period 2015 som var ett rekordår. Är det självbyggarna som blivit fler eller har svartjobben ökat? Frågan är intressant. Vår redaktion har under veckan blivit uppringd av aktieanalytiker som följer de börsnoterade byggmaterialhandlarna för att få svar på om rot-försämringarna nu kommer att slå igenom i försäljningen.
En miljard mindre
Lägger man ihop de två senaste månaderna (i januari hade förändringarna inte slagit igenom) jämfört med samma period förra året har Rot-avdraget sjunkit med drygt en miljard kronor.
Antalet köpare under mars månad var cirka 97 000 jämfört med 130 000 i mars 2015. Antalet företag som utför tjänsterna har under samma tid minskat från knappt 29 000 till 22 000.
Byggmaterialförbundet har ifrågasatt försämringen av Rot-avdraget och vill inte att medlemmarna genom sin försäljning bidrar till en svart marknad. Men vd Ulf S. Gustafsson vill avvakta med slutsatserna.
– Det får nog gå ett halvår först. Men jag tror inte att vi som byggmaterialhandlare drabbas så värst mycket, värre är det nog för de hantverkare som arbetar med ”småjobb”.
Avmattning
Ja, de mindre hantverksfirmorna verkar nu se en avmattning. Det intygar flera handlare som JBF talat med.
– När man talar med hantverkare på de mindre företagen säger de att de små jobben försvunnit, byta ett fönster eller en dörr och sådant, uppger Stig Gustafsson på Woody Kungälvs Trä.
Kalle Gustafsson, vd på skånska PoG Woody Bygghandel är inne på samma linje.
– Småhantverkarna säger att de inte längre har fulla orderböcker när jag pratar med dem. De med 1-5 anställda har inte lika mycket att göra som för ett år sedan.
Han kallar nuläget ett mellanläge för småbyggarna. Men för hans bygganläggningar går det som tåget. Förklaringen är, tror han, den omfattande nybyggnationen i Malmö/Lund-regionen.
– Jag känner ingen oro för försäljningen.
Berörs inte i storstäderna
Samma bedömning gör Stig Gustafsson som konstaterar att fullt Rot-avdrag alltjämt kan utnyttjas på stora renoveringar och tillbyggnader samt att nybyggnationerna som ju inte alls berörs av Rot är många, inte minst i storstäder som Göteborg.
Anders Lind, vd på XL-Bygg Lundgrens Kalmar, ser heller ingen nedgång för egen del, inte heller på Monterat och klart-konceptet. Hans förklaring är att ”det byggs så extremt mycket nytt i Kalmar”.
– Det är byggkranar överallt här och det är andra jobb än Rot.
Leif Lindholm, vd på XL-Bygg Fresks och Gärdin & Pärsson vill avvakta läget innan han drar några slutsatser.
– Försäljningen ser bra ut trots att påsken gick in i mars och det blev flera lediga dagar. Vi måste se första tertialet innan vi kan säga något. Tiden är för kort än för att dra några slutsatser.