JBF har besökt Handelsgruppen Bygg & Järn med systerföretag Sveden Trä med eget sågverk med förädling som börjar breda ut sig i Dalarna efter förvärv och nyetablering. Närvaro i fjällen och god kunskap och service ska ta företaget genom den allt tuffare konkurrensen.
Vi möts i Äppelbo där Rågsveden- Sveden Trä AB har sitt huvudkontor och där Per-Erik Anderssons kontorsrum pryds med diplom över företagets prestationer och myntsamlingar.
I dag har Handelsgruppen fem anläggningar med 45 anställda och en sjätte på gång i Leksand samt en omsättning på 150 miljoner kronor. De har växt fram nästan slumpmässigt under många år.
Förvärvade konkursbo
Det började med ett förvärv av ett konkursbo av en listfabrik i Malung 1987, vilket gav stora fina lokaler och en idé om samarbete med Malungs Byggnadsvaror som ägdes av Rune Carlstedt. Det slutade med att Rune sålde sin rörelse till Rågsvedens Såg och han blev platschef för den första bygghandeln i företaget som flyttades till fina lokalerna tillsammans med listfabriken.
Nästa steg var att 1990 placera en ny bygghandel i Sälen, där Malungs Byggnadsvaror hade sin huvudkund krets och därmed var Sälens Bygg & Järn igång.
Sedan fortsatte sagan med att Falu Hus gick omkull under fastighetskraschen 1991 och Per-Erik Andersson kom efter flera turer över anläggningen och marken i Vansbro för en spottstyver 1993. Där ingick också en byggshop som man fick liv i. Nu är Vansbro ett nav för bygghandeln eftersom där fins trävarulagret, hyvleri, fingerskarv och två målerier som enheterna nu kan beställa från.
På en annan skidort – Idre – etablerade man sig 2007 efter förvärv av Idre Byggtjänst och därmed nådde man skidturisterna i två metropoler.
– Vår stora kundbas i fjällen är inte det lokala folket, menar Per-Erik Andersson.
Storstadsborna handlar mycket
Istället ligger tyngdpunkten på storstadsborna som vill renovera och bygga ut sina fjällstugor. Och deras köpbeteende är ganska tacksamt. När en vitvaruleverantör pressade på Handelsgruppen att sätta upp vitvaruutställningar kom repliken snabbt från Per-Erik Andersson.
– Vi behövde ingen stor utställning i den aktuella butiken. Våra kunder går ofta in på nätet och bestämmer sig och ringer upp oss för att köpa produkter och få den levererad direkt till stugan när familjen anländer till sin turistmetropol.
Nästa butik öppnades i Hällefors våren 2008 och därmed tog man steget ut ur Dalarna.
– Ja, vi måste handla när tillfälle ges, här fick vi fina förutsättningar till rätt peng, säger Per-Erik Andersson.
Sämre marginaler i sågverket
Hans sågverk och övriga industrier må omsätta betydligt mer än byggvaruanläggningarna men det är de sistnämnda som är mest lönsamma under senaste årtiondet. Det kanske kan överraska läsarna av denna tidning som ständigt får höra om dålig lönsamhet i bygghandeln.
– Vi ligger på någon procents vinstmarginaler i industridelen vilket är betydligt mindre än på vår byggmaterialshandel.
2015 och 2016 var mycket starka år och de kommer inte att överträffas 2017. Per-Erik Andersson ser en stagnation av branschen framför sig. Som en av förklaringarna anger han bland annat försämringen av ROT-avdraget och ökad konkurrens samt färre nybyggen i glesbygdsområdena.
Så trots de goda tider som varit och fortfarande är kan han inte vara nöjd med tillväxten.
– Jag vet inte vad ordet nöjd är. Man måste hela tiden växa om man vill vara med!