Ulf Malmgren som vägrar flytta på sin bygghandel i Örkelljunga trots kommunens påtryckningar har sannolikt rätten på sin sida.
– Företag som äger fastigheter har i princip samma skydd som bostadsfastigheter. säger juristen Anna Rogalska Hedlund som specialiserat sig på äganderätten enligt svensk grundlag och Europakonventionen.
Det område som fram till för tio år sedan rymde bland annat den anrika stoppmöbelfabriken Engens lokaler har tömts på företag så när som på den lokala Woody-handlaren som ingår i kedjan Byggaktiv Material AB. Ulf Malmgren som också äger fastigheten vill driva verksamheten vidare på samma plats med dess inarbetade läge och närhet till centrum. Detta skrev vi om i förra nyhetsbrevet.
– Vi hade under två år en bra diskussion med kommunchefen om att sälja vår fastighet och förvärva Engens lokaler. Vi har också fått fram en bra ritning. Men så tvärvänder plötsligt kommunen och säger att det inte ska vara någon anläggning alls där, säger Ulf Malmgren nu till Järn Bygg Färg.
Kommunen har långt framskridna planer på att bygga bostäder, handel och kontor i det gamla Engen-området och har för ändamålet förvärvat de gamla fabrikslokalerna. Förändringarna kräver en ny detaljplan eftersom området i dag är klassat som industriområde. Därför vill Örkelljunga kommun inleda en dialog med bygghandeln.
Ulf Malmgren som ägt fastigheten och bygghandeln i Örkelljunga sedan 1991 är inte helt främmande för en flytt om man hittar ett läge där företaget kan utvecklas, men kommunen har bara erbjudit lägen långt utanför stadskärnan.
Kan ett företag vägra att flytta på sig i det läge som Woody-anläggningen befinner sig? Ja, enligt juristen Anna Rogalska Hedlund som arbetat med äganderättsfrågor på den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa har Ulf Malmgren rättsligt sett en stark ställning.
– Utgångspunkten är att han har rätt att vara kvar. Sedan är det upp till kommunen att presentera tungt vägande skäl för motsatsen.
Och vid en intresseavvägning ställs parternas intressen mot varandra. Intresset att bedriva näringsverksamhet på sin fastighet väger kanske inte riktigt lika tungt som att bo på sin fastighet men kommunen måste å sin sida visa att deras intresse av lämna plats för bostäder, kontor och handel väger tyngre. Och det ska handla om ”angelägna allmänna intressen”.
Näringsfriheten skyddas dessutom av svensk grundlag.
– Det åligger kommunen att redogöra för vilka angelägna allmänna intressen som ligger till grund för deras agerande. Kommunen måste också visa att det gjort en rimlig avvägning mellan motstående intressen och att det inte funnits mindre ingripande åtgärder till buds. Mot denna bakgrund tror jag bygghandlaren har ett gott förhandlingsutrymme, säger Anna Rogalska Hedlund.
Ulf Malmgren är medveten om det skydd som äganderätten och näringsfriheten innebär och han flyttar inte på sig i första taget. En komplikation är dock att man är trångbodd i dag. Därför har han ansökt om bygglov för lager och såghall på 2 140 kvadratmeter. Det riskerar kommunen sätta stopp för.
Läs mer i årets sista pappersupplaga av Järn Bygg Färg.