Keramik har använts i tusentals år för att tillverka allt från husgeråd som kaffekoppar och tallrikar till byggmaterial som till kakel- och klinkerplattor. Men byggkeramik används alldeles för ensidigt i våra bostäder. Det tycker Ralf Jerad, vd för Byggkeramikrådet.
– De första kakelplattorna som man känner till är från 2000 år före kristus och materialet har användningsområden och fördelar som är helt outstanding.
Han anser vi i Sverige skulle kunna använda byggkeramik som kakel och klinker lika mycket som i länder i södra Europa där materialet används mycket mer naturligt i bostäder.
Hållbart material
Enligt honom har keramikplattor många fördelar. Det är ett hållbart material på alla sätt.
– Du skulle kunna ta vilken keramisk platta som helst och använda det som kastrullunderlägg eller skärbräda, och i princip kan du inte repa materialet. Det är otroligt lätt att hålla rent. Det behövs bara ljummet vatten och att svabba av, och keramik varken ruttnar eller möglar om det kommer i kontakt med vatten. Dessutom kan kakel och klinker återvinnas för att göra nya keramiska plattor.
Han vill också betona att keramik består år efter år. Det är ett beständigt material jämfört med andra ytmaterial.
Mångsidig produkt
Historiskt sett har keramikplattor som kakel och klinker främst använts i badrum, kök och pooler i Sverige. Ralf Jerad framhåller att keramik har betydligt fler användningsområden.
– Exempelvis är klinkergolv ett bättre alternativ än parkettgolv, särskilt för hundägare. De vet hur ett parkettgolv ser ut efter ett halvår med en hund. Om du lägger in ett klinkergolv som ser ut som ett trägolv, kommer det att förbli repfritt och se likadant ut år efter år.
Han berättar att tekniken har utvecklats och idag kan kakelplattor och klinkers designas i olika vägg- och golvmönster.
– Idag kan man få keramik att se ut som i princip vad som helst. Det finns exempelvis keramiska plattor som ser ut som marmor, sten, trä eller textil. I fjällstugor är det vanligt att man använder klinkergolv som ser ut som trägolv i entrén.
När det gäller golvvärme är keramik oöverträffat, enligt Ralf Jerad.
– Materialet är utomordentligt bra på att leda värme. Klinker i kombinationen med golvvärme är magisk. Det finns en anledning till att kakelugnar var så populära förr.
Få nackdelar
På frågan om materialet har några minussidor, så kan Ralf Jerad bara komma på en nackdel.
– Det skulle i så fall vara att klinker och kakel håller så pass länge att man byter ut materialet på grund av att man tröttnat på det och inte för att det har blivit slitet och gammalt.
Enligt Ralf Jerad är keramikplattor inte särskild dyra heller.
– De enkla vita fyrkantiga kakelplattorna kostar i snitt mellan 50 och 80 kronor kvadratmetern, vilket inte är särskilt dyrt. Sedan finns det naturligtvis mycket dyrare material. Mosaik, som också tillhör vår bransch, kan du exempelvis köpa för flera tusen kronor per kvadratmeter.
Höjer värdet
Han pekar också på att keramikplattor i hemmet, förutom att det är ett praktiskt material, också anses vara värdehöjande.
– Om man exempelvis pratar med mäklare, är ett fint badrum och kök status som kostar pengar vid bostadsförsäljningar. Även pooler är status. I fjol sommar såldes det pooler som aldrig förr i Sverige, och det rekordet är redan slaget för kommande sommar. Försäljningen ligger på samma nivå som för fritidsbåtar.
Kakelbranschen går bra och har toppat försäljningen under coronakrisen. Men Ralf Jerad är inte nöjd. Han vill bryta vår tradition av att bara använda keramikplattor i badrum, kök och pooler. Fler ska bli medvetna om att materialet har fler användningsområden.
Branschdag
För att öka kunskaperna om keramikplattor har Byggkeramikrådet lanserat Kakelplattans dag. Den första dagen hölls den 23 februari 2021 år och planen är att det ska bli en dag då hela branschen hjälper till att uppmärksamma materialet under många år framöver.
– Vi vill lyfta fram kakelplattan som är ett fantastiskt och mångfacetterat material med så många fördelar. Vi tycker att den förtjänar en egen dag, säger Ralf Jerad.
Per Gidlund