Privatkunder köper ett eller ett par fönster. Sen går det tio år… Bygghantverkare däremot köper ofta flera fönster på ett bräde. Sen fortsätter man att köpa. Gång på gång. Förutsatt att man är nöjd. Den insikten vägleder en fönsterleverantör i Varberg, som bara säljer via nätet. Hotet – eller snarare löftet! – om sänkta rot-avdrag har eldat på efterfrågan. -Fortfarande är en stor del av våra kunder privatpersoner. Men för att få en stadig försäljningsvolym, försöker vi bygga upp en stabil riksomfattande kundstock av hantverkare och byggföretag, berättar Lars-Gunnar Svensson, som ansvarar för Villafönster i Varberg.
-Idag har vi företagskunder från Ystad till Haparanda och ringer man in beställningen före klockan nio på morgonen går godset iväg samma dag från oss.
Vill nå proffsen
Som läsare av Byggaren har du säkert upptäckt den kraftfulla marknadsföring som Villafönster satsar på för att nå ut till nya proffskunder. Budskapet i annonser och bilagor kan sammanfattas med att ”vi har fönstren du behöver, till rätt kvalitet och rätt pris. Och se vilken bredd vi kan erbjuda”.
– Vi är unika när det gäller bredden på produktsortimentet. Vi har 500 olika typer och storlekar av fönster på lager och det finns ingen som kommer i närheten av detta, hävdar Lars-Gunnar Svensson och pekar på att efterfrågan på fönster med aluminiumbeklädd trästomme, bara ökar.
– Hälften av fönsterförsäljningen utgörs av den typen av modeller.
Fortfarande finns det en utbredd ovilja bland svenska hantverkare och byggföretagare att utnyttja nätet för inköp av byggmaterial och verktyg. Eller som Lars-Gunnar Svensson uttrycker det; ”byggbranschen är konservativ i många stycken, även när det gäller att handla över nätet”.
– Många vill fortfarande göra sina inköp över disk. Men när man börjar inse fördelarna med att närsomhelst på dygnet kunna lägga ut en beställning och ha tillgång till Sveriges bredaste fönstersortiment, så bör vi ha goda förutsättningar att växa.
Tillverkas i Lettland
En del av Villafönsters produkter, främst dörrar, produceras i Sverige. Men merparten tillverkas i Lettland där lönekostnaden är lägre. Och det är inget märkvärdigt i sig då Sverige ingalunda är ensamt om att stå för kvalitet, understryker Lars-Gunnar Svensson.
De flesta svenska fönsterleverantörer har antingen egna fabriker utomlands eller anlitar utländska tillverkare, bland annat Polen och de baltiska länderna. Vid Nordbygg 2010 premiärvisade Villafönster sina fönster för en större publik och frågorna lät inte vänta på sig, Nyfikenheten och även misstänksamheten var påtaglig. Fyra år senare fanns Villafönster åter på plats på Stockholmsmässan. Men nu uteblev de kritiska frågorna.
– Det märks att vi börjar bli välkända och att yrkesfolket insett att vi står för kvalitet, bredd och bra priser, säger Lars-Gunnar Svensson och tillägger att ett representativt urval av produkterna kan beses i utställningslokaler i Stockholm och Varberg.
En del av Varbergs Trä
Villafönster är en sektion inom Varbergs Trä och har alltså tillgång till butiker men affärsidén är ju att bara vara näthandel. I Varbergs Träs butiker säljs även fönster av andra fabrikat.
– Vi ser oss som ett komplement till butiksförsäljningen och vi har inte fått några reaktioner från våra samarbetspartneras att vi skulle uppträda illojalt. Det finns plats för båda försäljningskanalerna, en för den lokala marknaden och en för mer långväga kunder, säger Lars-Gunnar Svensson.
Försäljningen har tagit fart efter att regeringen vill försämra villkoren för ROT-avdraget genom att minska andelen från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Om förslaget går igenom gäller de nya reglerna från årsskiftet.