Flera tusen hektar av AB Karl Hedins skog drabbades av förra årets skogsbrand i Västmanland. Oväntat nog gick det mesta gick att rädda och är nu uppsågat och klart. – Det känns skönt. Det gick snabbare än vi trodde, säger Fredrik Marnefeldt, vd för AB Karl Hedin Sågverk. Skogsbranden i Västmanland var den största skogsbranden i Sverige sedan 1950-talet med 13 800 hektar drabbad skog och ungefär 25 nedbrunna eller brandskadade byggnader samt ett dödsoffer. En tredjedel av skogen ägs av AB Karl Hedin som fruktade att de brandskadade träden inte längre skulle gå att använda till virke.
Men direkt efter skogsbranden frigjordes ett antal forskningsmiljoner för att utreda hur skogen och träden påverkats. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, gick igenom dokumentation från tidigare skogsbränder i Spanien och Kanada. Studierna visade att det i första hand är barr, kvistar och bark som tar skada. Den inre delen av stocken som används till virke är oftast helt oskadd eftersom trädet innehåller så mycket fukt/vatten. De yttre delarna av timret sågas alltid bort på allt timmer och går normalt till pappersindustrin men på grund av sot och ytliga skador fick det bli bränsleflis nu i stället. Virket har nu kunnat användas till konstruktionsvirke som reglar och råspont.
– Vi började med provsågningar och tester och med något högre kvalitetskontroll än annars sågade vi upp virket, berättar Fredrik Marnefeldt.
Eftersom sågverket nu fick in sot i och med brännskadorna vidtogs vissa åtgärder i lokalerna som man normalt sett inte behöver vidta. Och mot att normalt sett bara såga gran i Karbenning blev det i stället fokus på furu. Nu, efter mindre än ett år vilket är betydligt snabbare än planerat, kan sågverket ställa om till helt normal produktion igen.
– Vi har sågat färdigt den drabbade skogen och sågverket är städat och klart. Det känns skönt, avslutar Fredrik Marnefeldt.