– Ni sitter på guldet. Ni har en fantastisk framtid.
Det sa Arne Olsson, vd på Folkhem Trä som bygger flerfamiljshus i trä och tror på leveranser från bygghandeln av korslimmat trä när han talade på Stockholms Trävaruhandelsförenings höstmöte den 24 november.
I tio år har Folkhem hållit på att bygga flerfamiljshus i KL korslimmat trä. Mest omtalat är de två åttavåningshusen i Sundbyberg som lockat 15 000 besökare från 150 nationer sedan de byggdes för några år sedan.
Men det har inte gått som på räls för Folkhem.
– Vi har haft en kamp hela tiden. Tänk er ett litet företag som vill låna en halv miljard för att köpa mark av Stockholms stad. Bankerna har inte varit våra bästa kompisar. För några år sedan gick dock Rikshem som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF fastigheter in och räddade oss från bankerna så nu är pengar inga bekymmer längre, förklarade Arne Olsson inför de entusiastiska byggmaterialhandlarna.
Bankerna är förresten inte de enda skeptikerna. Arne Olsson pekade på organisationer som Naturskyddsföreningen och Världshälsoorganisationen.
– Vi ska använda skog och träden så mycket det går eftersom den är förnyelsebar. Den tar aldrig slut. Vi har en tillväxt på 120 miljoner kubikmeter varje år i skogen. Detta blir Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden jättesura över att vi säger.
Arne Olsson får helt klart publiken med på noterna när han lägger fram sin sak och vänder på invanda tankar.
– Varje kubikmeter trä ni stoppar in i ett hus minskar koldioxidutsläppen med två ton.
Undersökningar visar att över 60 procent av utsläppen som ett hus orsakar under sin livstid sker under de två första åren och hänger förstås samman med produktionen också. Givet detta har förstås trä stora miljöfördelar. Och trä binder koldioxiden på ett helt annat sätt än cement. Ekvationen att bygga 700 000 bostäder i Sverige och samtidigt vara klimatneutrala 2045 går, menar Folkhems vd, inte ihop utan fler trähus. Och trä är ju byggmaterialhandlarnas paradgren.
– Ni sitter på guldet och om ni inte visste det innan så har ni en fantastisk framtid, sa Arne Olsson till åhörarna.
Därtill kommer att det går mycket snabbare att bygga ett trähus med färdiga limträmoduler från fabriken, mindre än halva tiden mot andra material. Och råvaran går med raketfart att få fram. Ett hus med 40 lägenheter i Sundbyberg tar en minut för skogarna att producera.
Arne Olsson vill se fler limträfabriker i Sverige än Martinssons i Skellefteå. Han riktade sig här till byggmaterialhandlarna och uppmanade:
– Ni får väl pusha för er sak bättre än ni gör i dag. Ni skulle kunna få de stora tillverkarna av sågade trävaror, framför allt Södra Timber som är väldigt snåla, att bygga en fabrik för KL-trä. Det kostar 100 miljoner att bygga en sådan, 2000 kronor för varje delägare i Södra.
Material till flervåningshus i trä skulle kunna bli en ny affärsmöjlighet för byggmaterialhandlarna.
– Ni skulle kunna sälja sådana här skivor på era brädgårdar. De är ganska stora schabrak men det går säkert och då skulle vi komma väldigt långt. Var fjärde hus måste byggas i trä om vi ska bli klimatneutrala 2045.
Läs hela artikeln och mer om höstmötet i senaste numret av JBF.