Konkurrensverket gjorde i veckan en så kallad gryningsräd mot tre byggmaterialkedjor och Ifö som tillverkar sanitetsporslin. Handlingar kopierades efter misstankar om att priserna hållits uppe genom ett samarbete under flera år.
Det var K-rauta, Bauhaus och Hornbach som fick besök tillsammans med Ifö i Bromölla och dess systerbolag Geberit som sedan i januari i år sköter Ifös försäljning. Den så kallade gryningsräden som i själva verket skedde under dagtid i tisdags och onsdags den här veckan utfördes av Konkurrensverket i samarbete med Kronofogden.
– Vi var närmare 40 personer varav 25 från Konkurrensverket, berättar Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, för Järn Bygg Färg.
Tips från återförsäljare
Orsaken var ett tips från en återförsäljare om otillåtna minimipriser gentemot Ifö som kom in till Konkurrensverket i maj 2015. Verket tog detta på största allvar och ålade sammanlagt 24 marknadsaktörer, bland annat de nu nämnda, att under första halvåret 2016 lämna ut information och handlingar, såsom korrespondens och mötesprotokoll, rörande Ifös och återförsäljarnas prissättning av toalettstolen Ifö Sign 6860.
Konkurrensverket konstaterade att det av den dokumentation som kom in framgår att ”Ifö i direkta kontakter med återförsäljare av företagets produkter uppmanar dem att höja priset till en viss angiven nivå för att korrdinera en gemensam prissättning hos återförsäljarna”. Misstanken är att bland annat Ifö och de tre återförsäljarna har åstadkommit en prissamordning av slutkundspriserna för en rad produkter inom segmentet sanitetsporslin.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Prissamordning är en mycket allvarlig överträdelse och detta är det första fallet av det slaget på senare år, förklarar Per Karlsson
Övervakning och repressalier .
Enligt Konkurrensverket visar dokumentation att Ifö förmår återförsäljarna att tillämpa ett visst lägstapris, att Ifö övervakar att så sker och dessutom vidtar repressalier mot återförsäljare som avviker från överenskomna prisnivåer.
Vidare uppges återförsäljarna övervaka varandra så att systemet upprätthålls och ger uttryck för att vilja få upp prisnivåerna för egen del. Återförsäljarna ska också ha förhandlat sig till rabatter i form av så kallade kick backs eller prisavdrag på inköpspriserna i utbyte mot att höja slutkundspriserna.
Konkurrensverket skriver i sin ansökan om gryningsräd till den nyinrättade Patent- och marknadsdomstolen att verket ”misstänker att Ifö genom prissamordningen på ett artificiellt sätt försöker hålla uppe slutkundspriserna på företagets sanitetsporslinsprodukter och därigenom hämma en utveckling där marginalerna minskar på de aktuella produkterna till följd av ökad priskonkurrens mellan företagets återförsäljare”.
Allvarlig beskaffenhet
Konkurrensverket anser att den misstänkta överträdelsen är av allvarlig beskaffenhet och att fler företag och fler produkter kan vara involverade, Bland annat Ifös porslinsserie IFÖ Cera och badkaret Ifö Caribia.
Att verket ville göra gryningsräden beror bland annat på att det sannolikt finns mer som döljer sig på företagens huvudkontor än det som hittills inlämnats frivilligt. Konkurrensverket konstaterar bland annat att Ifö lämnat ifrån sig viss e-postkorrespondens mellan Ifö och Bauhaus som Bauhaus hävdar inte existerar.
Risk för undanhållande av bevis
I och med att den misstänkta överträdelsen kan leda till konkurrensskadeavgifter och näringsförbud för de ansvariga i de olika företagen menar verket att det finns risk att aktörerna undanhåller eller förvanskar bevismaterial ville verket slå till utan att informera aktörerna i förväg.
Patent- och marknadsdomstolen gav således tillstånd till dessa räder och nu återstår att se om misstankarna är befogade. I värsta fall väntar alltså både konkurrensskadeavgifter för företagen och näringsförbud för de ansvariga.
Per Karlsson säger att det är för tidigt att uttala sig om vad gryningsräderna gett för resultat och om man kommer att gå vidare till domstol.
– Nu ska vi analysera och sammanställa det kopierade materialet först, säger han.