1 635 anställda inom byggmaterialhandeln har för första gången svarat på hur de trivs på jobbet. Inte nog med att de gillar jobbet, de skulle också rekommendera andra att arbeta där.
– Detta överträffar alla förväntningar, tycker Ulf S. Gustafsson, vd för Byggmaterialhandlarna. När kedjeledarna gav klartecken till sin branschorganisation Byggmaterialhandlarna att göra en medarbetarundersökning var det ett unikt initiativ som aldrig tidigare genomförts. Kontakter togs med undersökningsföretaget Webropol och ett paket på 14 frågor med ett antal svarsalternativ syddes ihop.
Redan här ska det sägas att ett par av kedjorna valde att avstå med hänsyn till att de gör liknande undersökningar själva. Och svarsfrekvensen varierade men ett par av kedjorna fick i stort sett hela personalen med sig.
De kedjor som medverkade kan nu se fram emot egna exklusiva rapporter som de kan jämföra med genomsnittet för branschen som helhet.
1 635 medarbetare med olika typer av roller, butiks- eller innesäljare utgjorde en tredjedel av de svarande, deltog. Det är cirka 13 procent av det totala antalet anställda i de kedjor som är medlemmar i branschorganisationen.
Ingen ålderspuckel
Redan första frågan om ålder väcker intresse eftersom det visar sig att det inte finns någon ålderspuckel i branschen. Nära 60 procent är mellan 36 och 55 år. De som har tio år eller mindre kvar till pensionen utgör knappt 14 procent av personalen. Vad som kan bekymra är möjligen att mindre än 8 procent är under 26 år.
– Jag har inget svar i nuläget på hur vi ska få in yngre personer men med denna undersökning har vi börjat resan. Vi arbetar också för att komma in i yrkesutbildningarna på gymnasiet, säger Ulf S. Gustafsson.
Var femte svarande var en kvinna vilket väl bara bekräftar den manliga dominansen som JBF uppmärksammat på senare tid.
Helt klart stannar de anställda inom byggmaterialhandeln kvar länge på sina jobb. Vad sägs om att mer än var fjärde anställd har hängt med längre än 20 år? Mer än hälften av de anställda har varit i branschen i mer än tio år.
När det gäller trivseln finns det anledning för branschens företrädare att sträcka på sig. På en skala från 1-5 ger 87 procent en fyra eller en femma på frågan om de trivs med sina arbetsuppgifter. Ytterligare tio procent sätter en trea.
– Jag utgick från att branschens medarbetare skulle vara nöjda med sin situation men att de skulle vara så positiva trodde jag inte, utbrister Ulf S. Gustafsson.
Feedback sämre
När det gäller frågor som rör trivsel och utveckling är det bara den del som rör feedback från chefen som ligger lite lägre, drygt hälften ger fyra eller fem i betyg.
Kan anställda i byggmaterialhandeln rekommendera andra att börja arbeta där? Ja, verkligen. Hela 80 procent sätter en fyra eller femma av fem på den frågan.
Ulf S. Gustafsson har presenterat enkäten för sina styrelsemedlemmar, kedjeledarna och responsen var god. Beskedet var att göra om enkäten vartannat år och med god planering lär svarsfrekvensen bli ännu högre.
Ingen fråga rörde lönen. Ulf S. Gustafsson tror att de flesta alltid vill ha högre lön och att frågan därför inte är så meningsfull. När det gäller utvecklingsmöjligheter ser han de många rollerna i byggmaterialhandeln som en fördel som också ger möjlighet till karriärklättring och högre lön. Detta bidrar förmodligen till de höga trivselsifforna.
– Där har vi en konkurrensfördel när vi ska slåss om personal med andra branscher.
Ulf S. Gustafsson hoppas nu att det positiva resultatet med enkäten får spridning inte bara här i JBF utan också i andra medier, inte minst de sociala medierna där enkäten visar att medarbetarna i branschen är mycket aktiva.