Allt seriöst som kan skrivas om de annorlunda händelser som skett under år 2020 är nog redan skrivet, såväl som alla ironiska kommentarer och befogade kritiska synpunkter på allt som gjorts eller inte gjorts.
Av kända skäl har inte några lokala nyårsrevyer kunnat framföras, synd, vilket hav med uppslag till sketcher det finns att ösa ur. Peter Flacks rollfigur “Hjalmar” i Örebrorevyn skulle lätt kunnat få en publik i skrattextas under en hel föreställning.
Se dig själv i skrattspegeln.
Det är få som kan förneka hur illa förberedda och oorganiserade våra myndigheter var när pandemin var ett faktum. Allt i från ledning av politik, sjukvård, underhåll, transporter, information samt åtgärder verkade flyta. Beredskapen har ofta visat sig vara skrattretande dålig.
Överför detta till oss själva som aktörer inom byggbranschen. Vem har det övergripande ansvaret för att rätt information delges alla berörda, att material finns, personal, driftansvar, transportansvar, skadeansvarig för såväl material som människor och räddningsansvar när något händer? Hur ser ansvarsfördelningen ut? Är det en eller fler som skall tillfrågas, vilka lagar gäller, vem är kontaktperson uppåt i samhällsfrågor? Det spelar ingen roll om det gäller smittsamma sjukdomar eller naturkatastrofer, giftspridning, jättebrand med farliga ämnen eller sabotage och allt oavsett om det är en mindre eller större arbetsplats, produktionsanläggning eller industri. Har åtgärder övats under autentiska förhållanden och hur ofta? Är alla inblandade medvetna om vars och ens uppgift? Har det samövats med polis, brandförsvar samt ambulanspersonal? Vet alla vilka evakueringsvägar som gäller?
Frågorna är många men frågan vi aldrig kan besvara eller öva är hur respektive människa reagerar och/eller agerar när det händer.
Oavsett hur vi anser att myndigheterna har skött sig i en krissituation så är detta frågor som vi själva måste diskutera OCH åtgärda FÖRE något händer. Det är många liv som kan gå till spillo och oerhörda materialkostnader som kan stå på spel. Rekommendationer kan vara bra, men ett omedelbart agerande med en direkt order från en chefsperson, det visar både ledarskap och ansvar för människor och samhälle.
El och datorberoende
Energifrågan berörs mer eller mindre var gång elförsörjningen störs på grund av svåra väderförhållanden. Snötyngda ledningar och knäckta ledningsstolpar blir samma överraskning varje år.
Industrier, arbetsplatser, boende oavsett lägenhet eller villor, blir strömlöst. Alla kan se eller märka hur lång tid det många gånger tar att åtgärda problemen, även om oväder ofta förvarnas från SMHI. Hela energifrågan hänger ihop med den kring digitalisering eller IT-internet. Vad folk alltid kräver när något oförutsett inträffar, är information. Utan information uppstår snabbt ryktesspridning (sann eller osann) som innebär väldiga påfrestningar i ledningsfrågor. Hur får man ut rätt information i ett samhälle som vårt som är så beroende av att media fungerar,
Långvariga störningar är givetvis svåra att utan vidare klara av för en enskild anläggning. Men under en kortare tid kan det vara bra att gå tillbaks till de gamla pärmarna, ha papper, karbonpapper och penna tillhands, återuppliva den gamla kreditboken och uppgradera växelkassan. Vid större kriser blir det tyvärr svårare. Nedmonterat både militärt och civilt försvar och frånvaron av beredskapslager lamslår samhället. Vi vet att de enklaste sätten att slå ut ett modernt samhälle är genom långa strömavbrott, dricksvattenförgiftningar samt vägavbrott. Och vi vet också att det kommer att ske, men inte när, oavsett anledning.
Tänk på året som gått
Året som gått har säkert visat hur svaren ser ut i din närmaste omgivning. Mycket har även hänt som vi aldrig trott skulle kunna hända eller som kommer hända. Varifrån kan vi räkna på hjälp? Svaret är i första hand från oss själva. Alla tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig brukar man skämtsamt säga. I detta fall är det inte skämt utan allvar. Nu har vi det samhälle vi skapat och lever i, men måste förbereda oss på plötsliga förändringar. Det görs inte i en handvändning utan genom att i tid förbereda sig och sin omgivning utan att skapa panik eller domedagsstämning.
Ditt företag och du själv har fantastiska resurser som kan frigöras vid en kris, kaos eller händelse där hjälp behövs omgående. Se till att delge de lokala och regionala politikerna att du och ni både vill och kan bidra med hjälp som kan underlätta i ett spänt och svårt läge.
Fungerande logistik förhindrar panik, en av byggbranschens viktigare uppgifter. Dessutom finns den ledarförmåga som verkar vara en bristvara i maktens centrum.
Ulf Norgren