Fler offentliga byggnader och bostäder i trä – även om det kostar mer. Det vill många svenskar se och nu efterfrågas en nationell strategi för att öka träbyggandet i Sverige, visar en ny Novus-undersökning från Södra.
Knappt två av tre svenskar, 64 procent, tycker att det är viktigt att deras kommun bygger klimatsmarta byggnader, så som vårdcentraler och skolor. Drygt sju av tio, 71 procent, tycker också att det är viktigt att Sverige fortsätter satsa på mer klimatsmarta material vid byggande, även i en lågkonjunktur.
– Byggande i trä är ett utmärkt sätt att förädla familjeskogsbrukets skogsråvara och fortsätta den gröna omställningen, säger Lotta Lyrå, vd på Södra. Det lagrar koldioxid över längre tid och minskar samtidigt behovet av fossila byggmaterial. Här vill vi och de 51 000 medlemmarna i Södra bidra med vår teknik för korslimmat trä, som erbjuder byggbranschen och kommuner runt om i landet en möjlighet att fortsätta bygga högt och klimatsmart.
Varannan svensk skulle föredra att deras nästa bostad i huvudsak byggs i trä och lika många vill se en nationell strategi från politiken för att öka träbyggandet i Sverige. En strategi för hållbart byggande har redan implementerats i Danmark och innehåller bland annat främjande av träbyggande och utsläppstak för koldioxid, som från och med 2025 kommer att gälla för alla nya konstruktioner.
– Det är av största vikt att vi driver på den gröna omställningen och i Danmark ser vi hur det kan göras, säger Andreas Berge, segmentschef för området Södra Building Systems och ansvarig för Södras byggsystem i trä. I Sverige har vi tekniken som krävs, och nu behövs tydlig styrning från politiskt håll. Det skulle skicka starka signaler till såväl näringslivet som byggbranschen och kunna ge en rejäl skjuts för det klimatsmarta byggandet.
Korslimmat trä är ett hållbart alternativ till traditionella byggmaterial och har snabbt seglat upp som ersättare och komplement till stål och betong. Tekniken innebär att man fingerskarvar brädor för att bilda långa lameller som sedan läggs korsvis i skikt. Dessa skikt limmas och pressas sen samman vilket skapar robusta och starka element. Materialet möjliggör byggnader så som höghus, industrihallar och skolor i trä och med Södras korslimmade trä kan klimatavtrycket för en byggnad minska med upp till 80 procent.
I mars inviger Södra en ny fabrik för korslimmat trä i Värö, som har en kapacitet att årligen leverera stommaterial till 4 000 bostäder. Med hjälp av modern CNC-teknik får Södra en hög precision med exakt tillskurna byggdelar och redan i fabriken kundanpassas elementen efter önskemål.