Arbetsolyckorna inom den privata byggindustrin minskade under 2024, visar ny statistik från Arbetsmiljöverket. Samtidigt ökar arbetssjukdomar kopplade till vibrationer och buller.
Olyckorna minskar i byggindustrin
Under 2024 registrerades 2051 arbetsolyckor med frånvaro i den privata byggindustrin. Det är en minskning från 2188 året innan, och innebär att olycksfrekvensen sjönk från 10,9 till 10,5 olyckor per 1000 sysselsatta.
– Nu ser vi en minskning av flera allvarliga olyckstyper. Det tyder på att förebyggande insatser, kompetensutveckling och systematiskt arbetsmiljöarbete ger effekt. Det är en positiv indikation – men arbetet måste fortsätta med samma kraft och fokus, säger Magnus Olsson, nationell arbetsmiljöstrateg på Byggföretagen.
Fler arbetssjukdomar: vibrationer och buller ökar
Samtidigt som olyckorna minskade, ökade antalet registrerade arbetssjukdomar under 2024. Totalt rapporterades 311 fall, jämfört med 276 året innan. Det motsvarar en uppgång från 1,4 till 1,6 fall per 1000 sysselsatta.
Till arbetssjukdomar räknas bland annat besvär orsakade av ergonomiska belastningar, vibrationer och buller. Under de senaste åren har profilen på arbetssjukdomarna förändrats. Från att tidigare främst ha handlat om tunga lyft och ogynnsamma arbetsställningar, är det idag ofta fysikaliska faktorer som anges som orsak.
– Det speglar förändrade arbetsförhållanden, men också en ökad medvetenhet om långsiktiga hälsoeffekter. Det är ett område där fortsatt kunskapsutveckling och förebyggande arbete är centralt, säger Magnus Olsson.
Dödsfallen minskar – men ingen ska dö på jobbet
Under 2024 inträffade åtta dödsolyckor på arbetsplatser inom bygg- och anläggningssektorn, där personal i privata företag omkom. Det är fyra färre än under 2023, men fortfarande över genomsnittet för den senaste tioårsperioden.
– Ingen ska dö på sitt jobb. Här måste branschen fortsätta arbeta för att säkerställa säkra arbetsplatser för alla, säger Magnus Olsson.
Så arbetar Byggföretagen för en säkrare byggbransch
Bakom rapporten står Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd (BCA), som är ett samarbete mellan Byggföretagen, Byggnads och SEKO.
Statistikbearbetningen görs av Arbetsmiljöverkets statistikenhet.
- För att minska olyckor och arbetssjukdomar driver Byggföretagen bland annat:
- Byggbranschens Säkerhetspark, som är den första i sitt slag.
- Safe Construction Training, en obligatorisk säkerhetsutbildning för medlemsföretag sedan 1 juli 2021.
- Nationella webbinarier och rådgivning, till exempel inför nya arbetsmiljöföreskrifter.
- Utbildning för elever i byggprogrammen, i samarbete med BYN och Galaxen.
Genom fler satsningar på utbildning, rådgivning och säkerhetskultur hoppas branschen kunna minska både olyckor och långsiktiga hälsoproblem framöver.