Byggvarubranschen har blivit allt tuffare. Men Woody-anslutna Borgunda Bygghandel satsar offensivt. Under det senaste året har två nya anläggningar etablerats och en har byggts ut.
Dessutom har företaget blivit majoritetsägare i en husfabrik och köpt mark för att bygga bostäder.
– Det är vissa pusselbitar som börjar falla på plats. I konsolideringen som pågår så dyker det upp möjligheter som gör det möjligt att både förvärva och utveckla och komma över lite intressanta objekt eller projekt, säger Hans Johansson, vd och ägare i Borgunda Bygghandel.
Byggvarubranchen hör till de branscher som har förändrats snabbast under senare år. Hans Johansson menar att det är en konsolideringshysteri som pågår och att bygghandel har blivit en tuff bransch trots att det råder en relativ högkonjunktur.
– Den har blivit oerhört tuff. Får man säga. Det har varit en oerhörd konsolidering i branschen. Det köps och säljs bolag i en hastighet som vi inte har skådat tidigare. Det har hänt mer de senaste 5 åren jämfört med de tidigare 25 åren, så det händer mycket nu.
Fler anläggningar
Idag Borgunda Bygghandel åtta anläggningar i Skaraborg och ett nionde varuhus projekteras nu i Vara.
– Vi har köpt mark på 30 000 kvadratmeter i Vara och där vi ska bygga en helt ny bygghandel från skratch. Vi sitter och ritar och projekterar just nu, säger Hans Johansson som också berättar att de också köpt mer mark i Mariestad för att bygga ut anläggningen där. Den förvärvades 2015 och på fem år har omsättningen ökat från under 10 miljoner kronor till 50 miljoner kronor.
Enligt honom har alla anläggningar gått bra under pandemiåret 2020.
– Vi har ökat omsättningen i alla våra befintliga anläggningar, men efterfrågan kan påverkas. Just nu kan våra kunder handla. De har pengar, men det är klart, har de inget arbete i förlängningen så kan vi ju bli drabbade.
Blir husproducent
Svenskarna renoverar som aldrig förr och byggvaruhandeln har gått på högvarv. Värre ser det ut för nybyggnation av småhus, som visar en nedgång generellt i landet. Men det har inte stoppat Borgunda-koncernen från att bli majoritetsägare i hustillverkaren Skövdevillan, en affär som slutfördes i slutet av 2020. Enligt Hans Johansson är investeringen ett naturligt steg i företagets utveckling.
– För två år sedan startade vi bolaget Borgunda produktion. Vi köpte in en robot som kapar och i princip genererar färdiga stommar, precis som husfabrikerna gör. Vi ville hjälpa de lokala husfabrikerna i regionen. Sedan fick vi förfrågningar om att hjälpa till att producera hus från ax-till-limpa och de möjligheterna hade vi inte, så vi inledde ett samarbete med Skövdevillan.
Samarbetet blev lyckat och det slutade med att Borgunda köpte 70 procent av aktierna i hustillverkaren.
– Både de och vi tyckte att vi skulle göra en affär tillsammans, och så gjorde vi det. De ville få upp tempot och öka farten i deras husfabrik. Den är på 1000 kvadratmeter och nu försöker vi skapa oss en ny enhet som är tre gånger så stor för att kunna möta efterfrågan, säger Hans Johansson.
Investeringen i Skövdevillan öppnar också andra möjligheter i att utveckla markområden. Enligt Hans Johansson finns en brist på en visst typ av villa- och fritidshusproduktion i Skaraborg och det ska Borgunda-koncernen försöka göra affär av. En första investering har gjorts i Mariestads kommun på Torsö där företaget har köpt mark för att utveckla.
Örat mot rälsen
På kort tid har Borgunda-koncernen utvecklats från bygghandel till att även omfatta produktionsbolag och markexploatering. Men utvecklingen är naturlig, enligt Hans Johansson.
– Det är strategiska val men å andra sidan var valen väldigt lätta att göra. Av den enkla anledningen att våra kunder önskar detta. Det är ingen idé att skapa och hitta på grejer och verksamheter som ingen efterfrågar, utan det är helt och hållet efterfrågestyrt. Vi försöker hjälpa våra kunder. Det är ganska enkelt egentligen.
För honom är receptet för att göra bra affärer enkelt.
– Det viktigaste är att se till att man rekryterar kloka människor givetvis. Det kan låta klyschigt. Men vi ser till att vi har väldigt duktiga medarbetare. Vi ser till att vi utbildar inte bara säljarna utan all personal. Sedan gäller det att hänga med och att utveckla sig på det sättet som våra kunder kräver eller önskar. Det är utmaningarna och det jobbar vi stenhårt med varje dag för att kunna hantera.
Stark och stabil
Hans Johansson är tredje generationens ägare i Borgunda Bygghandel som grundades av hans farfar 1946. Hans Johansson första arbetsår i bolaget var minst sagt turbulent. Det var i början av 1990-talet då fastighetskrisen höll på att ödelägga verksamheten.
– Jag fick börja med den krisen. Det var en oerhörd lärdom må jag säga. Det var en ren fastighetskrasch. Men bättre skola kunde man väl inte få. Men jag tyckte verkligen inte att det var roligt då.
Han betonar att han vet vad det innebär att försöka vara stark och stabil och planera för framtiden och se till så att man har ordning i sitt hus.
– Uppgång är en lätt värld, nedgång är en tuffare värld att leva i. Vi känner oss starka och stabila. Det är bara fortsatt hårt arbete som gäller för att man ska kunna vara med och leva vidare, och utveckla sina företag. Det finns inget annat.
Fakta Borgunda Bygghandel
– Borgunda Bygghandel AB är idag etablerade i Borgunda, Tidaholm, Falköping, Vinninge/Lidköping, Mariestad, Marbodal Center i Tidaholm, Skövde och Tibro. En nionde anläggningen projekteras nu i Vara.- Omsättning: 350 miljoner kronor.- Antalet anställda: 80.- Grundat: 1946.
Per Gidlund