Domen som meddelades i dag ger Cementa rätt att fortsätta bryta kalk på Gotland i ytterligare fyra år till. Samtidigt pågår bolagets arbete med en ansökan avseende betydligt längre tid, meddelar TT.
Företaget har framhållit att hundratusentals jobb inom bygg- och anläggningssektorn riskerar att gå förlorade om det blir stopp beträffande brytning.
Från den andra sidan har det i stället hävdats att företaget bedriver en miljöfarlig verksamhet där det finns risk att dricksvattnet på Gotland kan påverkas i takt med att grund- och ytvattnet försämras.
I juli i fjol avvisade mark- och miljödomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd. För att undvika cementbrist röstade riksdagen igenom en tillfällig ändring i miljöbalken som gav bolaget ett tillfälligt tillstånd som dock löper ut vid årsskiftet.
Cementas tidigare tillstånd att bryta kalksten i Slite upphörde i oktober 2021. För att trygga den mest akuta beredskapen och cementförsörjningen i Sverige, beslutade regeringen i november 2021 att meddela Cementa ett tidsbegränsat tillstånd. Tillståndet omfattar den redan tillståndsgivna kalksten som fanns kvar inom ramen för det tidigare täkttillståndet, och gäller till och med den 31 december 2022. Ett antal miljöorganisationer ansökte hos HFD om s.k. rättsprövning av regeringens beslut och yrkade att tillståndet skulle upphävas. Idag meddelade alltså HFD att tillståndet ska stå fast.
Cementa i Slite tillverkar idag uppemot tre fjärdedelar av den cement som används i Sverige.