Vi ser gamla högtalare och kasserade brädor och annat bråte i stora högar. Snart ska de bearbetas till flis och därefter pressas samman och bli golv eller väggar i danska eller kanske svenska hem. Järn Bygg Färg besökte Skandinaviens första och numera näst största spånskivefabrik som ligger på Jylland. Och gjorde en film som ni kan se här i webb-tv.
Ute på den danska landsbygden, i ett industriområde i Ryomgård några mil från Grenå, breder Novopan ut sig på 250 000 kvadratmeter mark. Enbart fabrikslokalerna är på 65 000 kvadratmeter. Min rundvandring tillsammans med försäljningschefen Claus Høgdal och avdelningschefen Margit Degn tar ett par timmar.
Härifrån rullar 170 fullastade lastbilar varje vecka, nästan 400 000 kubikmeter spånskivor per år. Och till anläggningen kommer lastbilar utrustade med walking floor, rörligt golv, som pressar ut trämassa från skogen, restmassa från industrierna och återvunnet trä från exempelvis ombyggnationer. Jag noterar några kasserade högtalare i svart och vitt och möbler som kastats i containrar.
Det är svårt att tänka sig att detta kan förvandlas till väggar, golv eller melaminbelagda skivor för möbler. Och kanske ännu svårare att förstå hur metaller, småsten och annat automatiskt sorteras bort under processen (och skrotet säljs vidare och ger en extra inkomst) så att trämaterialet blir helt rent.
Novopan var Skandinaviens första spånskivefabrik när den skapades 1950. Sedan dess har den försett hustillverkarna, möbelindustrin och byggbranschen med sina produkter. Men den danska husmarknaden är inte vad den en gång var. Då är det bra att ha andra ben att stå på. Möbelindustrin som tycks stå emot finanskriser och andra svårigheter är stor kund. Och i Sverige byggs det nu hus för fullt igen vilket får Novopan att ta sats mot den marknaden.
– Den svenska husmarknaden gynnar oss och vi ser att det är fortsatt uppåt hos bygghandlarna, säger Claus Høgdal .
Läs hela reportaget i nästa nummer av Järn Bygg Färg.