De som arbetar på bygghandlarnas brädgårdar ska, enligt Arbetsmiljöverket, inte behöva tåla temperaturer på under 10 plusgrader. Motmedlet är varma kläder, isolering, raster och ombyggnationer. Men är kraven realistiska? Mellan 2008 och 2010 granskade och inspekterade Arbetsmiljöverket ett antal drive in-anläggningar i Stockholmstrakten. Det ledde till krav på åtgärder hos Hornbach Byggmarknad AB i Fittja, K-rauta AB i Sollentuna och Bromma, Norrtälje Trä, Woody i Huddinge och Bauhaus & CO i Bromma. Arbetsmiljöverket ansåg bland annat att det var för kallt för personalen i drive in-anläggningarna.
Myndigheten skrev: ”Ni ska se till att lokalen där ni bedriver Drive In verksamheten kan upprätthålla en lufttemperatur på minst +10 ̊C. I de fall som inte ovanstående krav kan uppfyllas ska organisatoriska åtgärder vidtas så att arbetstagares arbetstid i lokalen inte överstiger 4 timmar/dag. Ni ska se till att lufttemperaturen i kuren är minst + 20 ̊C”. Ambitionen hos Bauhaus i Bromma lyftes fram som ett föredöme i fråga om drive in-verksamhet där de lovade att se till att arbetet ”bedrivs i en uppvärmd och dragfri lokal”.
Vidtog åtgärder
Samtliga bygghandlare, förutom Woody i Huddinge som skulle betraktas som en utomhusmiljö där inga dylika krav kan ställas, svarade att åtgärder vidtagits. Norrtälje Trä hade byggt ett slussystem och en kur för de anställda, K-rauta hade placerat ut värmefläktar, stängt portarna efter varje bil och dessutom i likhet med Bauhaus och Hornbach maximerat arbetstiden för de anställda till fyra timmar per dag då temperaturen understeg tio plusgrader. Hornbach i Botkyrka fick anmärkningar och valde då att vidta ytterligare åtgärder utöver ändringar av arbetstiderna. Hornbach uppgav sig ha ”insett att väderförhållandena är besvärligare i Sverige än i övriga Europa” vilket ledde till att hela drive-in verksamheten byggdes över och att hallen försågs med till- och från-luftsöppningar. För att minska drag för arbetstagarna inne i drive in-verksamheten monterades vindavvisare upp i de områden där kontrollpersonalen stod.
– Det blev en rejäl förbättring. Alla var involverade såväl på huvudkontoret i Sverige som i Tyskland, berättar Hornbachs marknadschef Weronica Lundgren.
Weronica Lundgren anser att man ska ta krav från Arbetsmiljöverket på allvar eftersom det handlar om arbetstagarnas hälsa och arbetsmiljö. Hon uppger att Hornbachvaruhusen är personaintensiva med i snitt 120 anställda per varuhus varför det inte var så besvärligt att halvera arbetstiden ute på trävarulagret.
– Och medarbetarna blev nöjda med slutresultatet.
Centrallager granskas
Just nu pågår ett ärende där en av byggkedjornas centrallager är under lupp. Frågan är också där om det är för kallt på arbetsplatsen. Ärendet är dock inte att betrakta som ett tillsynsärende och några omedelbara krav på åtgärder är inte aktuella. Men det visar att frågan om arbetsmiljön i bygghandlarnas trävarulager lever.
– Arbetsmiljöverket har ingen planerad samlad tillsynsinsats gällande klimat i byggvaruhandelns lager, men möjligheten att ställa krav har vi alltid, säger Åsa Larsson som håller i den just pågående granskningen av det nämnda centrallagret.
Åsa Larsson pekar på skyldigheten för bygghandlarna att känna till Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
– Arbetsgivarna i byggvaruhandeln har ansvar för att känna till våra regler om termiskt klimat och de ska så långt som möjligt ordna så att arbetstagarna får arbeta i ett lämpligt termiskt klimat, och så att arbetet inte orsakar risk för ohälsa eller olyckor, till exempel belastningsskador eller olyckor på grund av att man är nedkyld.
K-rauta Bromma vidtog efter Arbetsmiljöverkets besök åtgärder av mer organisatoriskt slag, det vill säga tittade på arbetstider, kläder och liknande.
– Det är utmaningar med att ha en drive-in anläggning där vi har ett kundflöde som gör att vi lufttemperaturen påverkas beroende på säsong och väder. Men det är ett branschproblem och vi gör vad vi kan för att ge våra medarbetare bästa möjliga arbetsmiljö till exempel genom att vintertid anpassa arbetstider och förse personalen med underställ och varma kläder, säger Mikael Westerback, varuhuschef på K-rauta Bromma.
Ska inte förvaras varmt
Åsa Larsson är medveten om att trävaror inte kan förvaras i alltför varmt klimat. Hon inser också att många brädlager i landet måste betraktas som utomhusanläggningar som inte går att påverka. Frågan är då vilka krav på ombyggnationer man kan ställa i övrigt.
– Det är klart att det blir stora kostnader att isolera och värma upp. Men det är också dyrt när människor går sönder och inte kan jobba. Kyla ökar risken för skador.
Sten Folkesson, förbundsjurist på Bygg- och Järnhandlareförbundet, uppger för Järn Bygg Färg att han för några år sedan var i kontakt med Arbetsmiljöverket. Han menar att man måste skilja på lokaler som är helt öppna i gavlarna eller har portar som är öppna hela dagarna och de som har portar som går ner när bilen kört in. De förstnämnda lokalerna, menar han, ska betraktas som utomhuslokaler.
– Ska man bygga om dessa blir det mångmiljardkostnader vilket är en katastrof för bygghandeln. Närmare hälften av bygghandlarna har drive in-anläggningar med öppna portar.
Däremot ska man kunna värma sig under jobb i utomshusmiljö.
– I de lokaler som är att betrakta som utomhuslokaler ska personalen kunna gå in och värma sig emellanåt i ett rumstempererat utrymme.
Sten Folkesson anser också att myndigheterna måste ta hänsyn till materialets karaktär.
– Grovvirke ska hålla utomshustemperatur och ha en relativ luftfuktighet. I inomhusanläggningar är det inte ens lämpligt med sådana temperaturer.