Varför finns det inte något batteri som passar alla handverktyg? Alla stickkontakter är ju lika.
Batteridriften har skakat om verktygsbranschen rejält. För användarna är sladdlösheten givetvis ett lyft, men den skapar en ny sorts huvudvärk för dem när de ska göra sina verktygsval.
Somliga menar att fragmenteringen gått för långt. Hur många batteriplattformar behövs egentligen? Varför kan inte verktygstillverkarna samarbeta genom att ta fram ett universellt batterisystem?
Inte så lätt som det kanske låter. Användarnas behov, verktygstillverkarnas och batteritillverkarnas respektive behov sammanfaller inte i alla dess delar. Men där de gör det, så samarbetar branschen faktiskt intensivt i vad de kallar plattformar.
Sladdlösheten binder genom batteriet verktygsköparna hårdare till en viss verktygstillverkare. Köparna vill ha större frihet i verktygsvalet och efterlyser standardisering. Men inte alla tycker att det självklart gynnar dem i slutänden, eftersom batteritekniken blivit så djupt integrerad i handverktygens konstruktion. De är mer komplicerade än de var förr.
I denna nya marknadssituation går Bosch in och gör både-och. Nyligen lanserade man batteriplattform Ampshare för proffsmarknaden, som följer på Power for All som Bosch lanserade för gör det själv-segmentet för fyra år sedan.
– Det är delvis samma sak som vi sett på gör det själv-marknaden, fast för proffs, förklarar Jan Samuelsson som är Customer User Manager hos Bosch. Men om man tänker i termer av ett batteri för olika verktygsmärken så har vi haft det mycket längre än så. Sedan 15–20 har vi gjort batterier för andra i familjen, utan att gå ut direkt med det, mer som resultat av att tillverkarna kom till oss för att de behöver en bra batteriplattform.
Hur har det sladdlösa verktygens segertåg förändrat branschen?
– Det har betytt en utveckling mot mer av varumärkesenhet, fortsätter han. Kunden går in i en plattform och den stannar man inom. Sedan ser kunden det som bekymmer när man behöver utöka maskinparken med något pressverktyg eller lampa som kräver något annat batterisystem. Därför skapade vi en allians med andra, som tillåter att man utifrån samma batterisystem kan utöka sin maskinpark med andra produkter.
Leder det till större märkestrohet bland verktygskunderna?
– Ja, dels det och så att man vill välja batterier som är pålitliga och bra.
Bosch står med ena benet i batteritillverkning och den andra i handverktyg. Det ser ut som en bra utgångspunkt för att leda en plattform för sladdlöst. Med batterijätten Hitachi i ryggen agerar Metabo HPT likadant med sin Cordless Alliance System och Multivolt.
Det verkar vara batterisidan som är pådrivande för er båda?
– Jo, det är nog rätt uppfattat, fortsätter Jan Samuelsson. Det blir alltmer komplicerat och krävande att utveckla bra och hållbara batterier för framtiden. Då är det lättare för en verktygsleverantör, som inte har de möjligheter som de större verktygstillverkarna har, att kunna gå in i en befintlig batteriplattform. Det är dyrt att hålla sig på topp inom batteriteknik.
Från brukarnas synvinkel tycks det naturligt att önska sig mer av kompatibilitet och enhetlighet så att de inte begränsas av batterivalet. Frågan blir då om batteriplattformarna innebär en sorts standardisering eller ökad specialisering som kan leda till fragmentering av marknaden?
– De som använder vår plattform får ju en ständigt bredare verktygsflora att botanisera i, svarar Jan Samuelsson. Just att kunna välja bland olika varumärken bland verkygsmakarna är ganska unikt. Och så har Bosch arbetat historiskt sett. Snabbfästen till sticksågar, X-Lock och många andra produkter som blivit marknadsstandard. Jag skulle absolut inte påstå att Ampshare kommer bli en marknadsstandard, men vi på Bosch strävar efter att vår batteriplattform gör maskinsortimentet större för användarna.
Under nästa år räknar Bosch med att det tillkommer omkring 300 nya kompatibla verktyg till Ampshare-familjen av verktyg. Hitachi/Metabo skyltar med 300 individuella produkter i sin CAS-familj.
Det kan vara svårt att tränga igenom de många olika volt som elverktyg har. Vanligast är 12, 18, 36 eller 54V. Tumregeln är att antalet volt berättar hur kraftfull maskinen är. Men det är inte hela sanningen. Nu talar de stora aktörerna mycket om 18V – vilket man kan se som en sorts samordning mot mitten.
– 18V är en kompromiss mellan storlek och kraft, säger Jan Samuelsson. Du kan göra en hur stark maskin som helst med ett jättestort batteri, eller en lätt och smidig med ett litet batteri.
Har det blivit så att det första valet en verktygskund gör nu för tiden är valet av batteriplattform – när det traditionellt främst gällde bästa verktyg, medan batterifrågan var sekundär?
– Inte omöjligt att det är så, eller att det börjar bli så mer och mer. Jag håller med om det. Tidigare var det mer verktyget i sig och dag mera den totala plattformen – sett som både verktyg och batteri.
Plattformsidén skapar även hållbarhet i det långa loppet genom att kunden slipper ha så mycket olika laddare och batterier framme och ju färre du har desto mer använder du dem. Det mår batterierna bättre av.
En viss specialisering kan märkas mellan plattformarna. För de tyngre verktygen har Bosch Procore, Dewalt FlexVolt, Milwaukee M18 High Output, Makita 18V X2 and XGT, och Metabo HPT MultiVolt.
Boschs linje har varit att inte gå högre i volt eller använda två batterier i de tyngre verktygen, förklarar Jan Samuelsson. Utan att för den skull ge avkall på proffssegmentet.
– Nej, vi gör ingen sådan avgränsning uppåt. Vi har för övrigt ett 12A batteri som på en kapmaskin klarar 670 kapningar på en laddning och det finns knappast någon hantverkare som ifrågasätter att den prestandan inte räcker. Det är en balans man måste hitta mellan effekt, hållbarhet och användarvänlighet.
Vad säger du till dem som tycker batterivalet är för krångligt?
– Jag stöter inte på den frågan så ofta. De flesta förstår att man får gå in på en plattform som man tycker fungerar. Men det är en bra fråga att ha med sig – att man ska vara tydlig. Universalbatteri kanske kommer i fram idén, men det känns avlägset just nu.
Är problemet att vi prioriterar olika? Är ett batteri möjligt som passar allas behov, slutanvändaren, företagaren, konstruktören, osv?
– Det är svårt att tro idag, men det är väl en möjlighet. Att ta fram en batterikälla idag är en så stor process, och det vi fokuserar på är 12V och 18V för det är en bra kombination för dem som utvecklar produkterna.
Det är svårt att tänka sig att någon plattform skulle kunna bli så generell att den svarade mot alla verktygstillverkares varierande behov. One+, One4All och Nuron är märkesegna batteriplattformar med samma grundidé; att lindra kunderna skenande batterikostnader – men inom ramen för det egna verktygsurvalet.
En vanlig uppfattning är att starka varumärken är emot standardisering för att de annars inte skulle kunna sälja dyra reservdelar som batterier eller annan kringutrustning. Uppenbart är det ett tungt vägande skäl, men inte det enda.
För att en standard ska fungera över en hel bransch krävs något opartiskt organ som övervakar efterlevnaden. Det kräver en stor och kostsam apparat, vilket förklarar att man istället ser så många frivilliga samarbeten kring vad som ofta benämns industristandarder. Vanligen vinner det marknadsdominerande företagets teknik som blir inofficiell standard.
Så varnas det emellanåt mot att ens försöka standardisera teknik som inte är mogen. För då fryser den fast och utvecklas inte vidare. Idag finns det knappast någon som tycker att batteritekniken är färdig och klar. Kanske går det att identifiera någon lägsta nivå, men då riskerar man att frysa verktygsutvecklingen.
Detta kanske är det starkaste skälet till att behålla märkesegna batterier. De flesta verktygstillverkare har behov av att profilera sig. Prestanda, egenskaper och känsla, kundupplevelse, i ett visst verktyg är resultatet av samspelet mellan kraftpaket och mekanik. Utvecklingsingenjörerna skulle bli mycket ledsna om de tvingades begränsa sig till någon form av basbatteri när de utvecklar framtidens handverktyg.
Lika tungt väger förmodligen även verktygstillverkarens behov av att kunna garantera användaren jämna och förutsägbara prestanda.
Ett universalbatteri skulle gagna användarna genom att förenkla själva batterivalet och möjligen sänka priset, eftersom fler batteritillverkare skulle ge sig in i leken och de större volymerna bidra till lägre produktionskostnad per batteri.
Batterikostnaden är en betydande del av kostnaden för verktyget. Men det är inte batterierna i sig man ska titta på som kund. Totalkostnaden påverkas mer av kompatibiliteten, det vill säga hur stort urval av verktyg samma batteri kan fungera med. Då sprids kostnaden inte bara för batteriet utan hela batterisystemet, inklusive laddare, ut på fler verktyg. Plus förstås den besparing som ligger i att slippa merkostnaden i att behöva skaffa in udda batterisystem till verktygsportföljen.
Därför fokuserar de konkurrerande plattformarnas säljbudskap på att framhålla hur många verktyg från oberoende tillverkare som går på deras batterisystem. Eller på hur många batterier totalt som levererats, där Bosch toppar ligan med över 80 miljoner.
Batterierna i sig uppvisar en stor variationsrikedom både i sin grundteknik, sina prestanda och pris. Men något överraskande rekommenderade Testfakta efter en laboratorietest att kunderna inte skulle lägga sina pengar på ett dyrare batteri i tron att de var bättre. Istället skulle de fundera på vilka verktyg de behövde. Alltså det omvända resonemanget om att batterivalet nu blivit det viktigaste.
Testfakta kom fram till att det billigaste alternativet av åtta testade levererade lika bra resultat som de som kostade dubbelt så mycket. Men resonemanget håller fortfarande om man beaktar helheten, alltså inte gör det till en fråga om att välja enskilda batterier från olika batteritillverkare, utan accepterar att en etablerad kvalitetsplattform i sig garanterar att man slipper välja batteri och istället kan fokusera på verktygsvalet. Som blir desto bredare.
Så finns dem som bestämt hävdar att det bästa är om så mycket som möjligt kommer från en och samma tillverkare. Till dem hör Milwaukee.
– Vi har länge haft som strategi att samla alla våra maskiner på en batteriplattform, säger Gustav Olofsson på Milwaukee. Det har vi gjort genom att ta fram alla dessa maskiner själva. Även om det i grund och botten är en smart idé att utvidga sin batteriplattform så som vissa aktörer i branschen har gjort, så tror vi att det bästa är om så mycket som möjligt kommer från en och samma tillverkare. Därför att då har vi internt ägandeskap av allt som kan hända.
– Kunden får en enkel kontaktyta, fortsätter han. Kommer det in ett batteri eller något som inte fungerar, så slipper man fundera på om man ska göra en garantireklamation eller vem som är ansvarig, för man vet att står det Milwaukee på maskinen så är det Milwaukee som levererat batteriet.
Han håller inte med om att hemmamarknaden håller på att flyta ihop med yrkessidan.
– Vi riktar oss till 100 procent till yrkesanvändarna. Och ska man kommentera batteriallianserna, som exempelvis Bosch som har två batteriallianser; en för konsumenter och en för det övriga, då ser man att det är olika sorts tillverkare som ingår i dessa allianser. På den ena sidan hittar du trädgårdsredskap och liknande, medan man på proffssidan hittar pressmaskiner. Så det skulle jag inte säga att jag håller med om.
Milwaukee håller sig till tre system: 12, 18 och MxFuel.
– De fyller tre olika syften, säger Gustav Olofsson. Om vi ska vara en bra leverantör gentemot våra kunder måste vi fortsätta hjälpa dem ersätta maskiner som tidigare varit nätdrivna. Typiskt sett tänker jag på borrhammare och cirkelsågar där 18V är lämpligt. Men om du ska gå in i en verkstadsmiljö är det batteriet lite för stort och lite för tungt. Då passar 12V mycket bättre.
– Universalbatteri? Ja, det är klart. Men det är väl lite samma sak som att önska sig en universalbil? Någon behöver en persontransport och en annan en skåpbil. Jag kan förstå poängen med att jag med ett batteri kan köra Bosch ibland och Ryobi ibland. Men vår ambition är att en Milwaukee-kund inte ska behöva känna behov av att köpa en Bosch-maskin. Allt de behöver hittar de hos oss.
Tillverkarna samarbetar bra när de så vill. Power Tool Institute, PTI, är en branschorganisation med nitton medlemsföretag, bland andra Black & Decker, Bosch, Dewalt, Dremel, Festool, Hilti, Metabo, Makita, Milwaukee, Rotozip, Ryobi och Stihl.
Batterisamarbeten 18V/20V
Ampshare
Bygger på Bosch-batterier. Bosch, AAT Antriebstechnik, Bepo, Brennenstuhl, Cox, Fein, Fischer Group, Theo Förch. KG, Honsel, Klauke, Kolektor, Kummert, Ledlenser, Leister, Lena Lighting, MK, PerfectPro, Ramset, Bosch Rexroth, Rothenberger, Sonlux, Signode, Strapex, Orgapack, Wagner.Cordless Alliance System, CAS
Bygger på batterier från Metabo (Hitachi). Mafell, Rothenberger, Callomix, Eibenstock, Eisenlätter, Haaga, Starmix, Steinel, Rokamat, Birchmeier, Edding, Fischer, Prebena, Cembre, Pressfit, Jöst, Trumpf, Gesipa, Montipower, Scangrip, Baier, ITH, Cemo and Spewe.Power For All Alliance, P4All
Bygger på Bosch-batterier. Bosch Home & Garden, Gardena, Bosch Home Appliances, Husqvarna, Gloria House and Garden, Wagner, Flymo, Steinel and Rapid.20V Max Powerconnect
Bland andra Black&Decker, Dewalt, Bosch och Nilfisk.