Med en ny giftfri metod för att impregnera trä ska Robert Högdahl, ägare till Norrlandsfärg i Sundsvall, skaka liv i Östavallssågen som lades ner av Norra Skog 2019. Initialt investeras 20 miljoner kronor på den giftfria metoden.
– Det är ingen som gör något liknande idag. Basen är linolja och trä och det finns ju redan, men själva impregneringsmetoden är unik, säger Robert Högdahl till svt.se.
Impregneringsmetod han ska använda heter Selder-metoden. Den är miljöcertifierad och används sedan tidigare till skärbrädor och yxskaft men den blir allt vanligare inom småskaliga snickerier och båtbyggeri.
I Östvall avser Robert Högdahl att använda metoden på nya trävaruprodukter som stängselstolpar, trall och fasadvirke.
Miljövänlig process
Idag fordrar nästan all träimpregnering någon form av gift för att bli vattenavstötande. I Östavall ska man använda en speciellt raffinerad linolja som upphettas under tryck vilket gör att man uppnår en jämn impregnering som gör att träet blir ”vattentätt”.
Robert Högdahl liknar den färdiga impregneringen vid Gore-tex. Den tar inte till sig vare sig vatten eller fukt. Därmed ruttnar inte träet som därför går att använda i marken.
Denna så kallade Selder-metod har enligt honom visat sig vara minst lika bra som traditionella icke-giftfria impregneringar, och detta ska ha verifierats genom långvariga tester i över 20 år.
Metoden ska fungera både på gran och fura.
Storskalig produktion
Robert Högdahls mål är att bygga en fabrik som i stor skala ska kunna erbjuda marknaden giftfria impregnerade produkter med lika bra eller bättre hållbarhet än vad som finns på marknaden idag.
– Affärsidén är att göra egna produkter såsom stängselstolpar som vi kommer sälja direkt till slutkunder men även erbjuda legotillverkning och förädling för företag i träindustrin som ser nyttan av att erbjuda en impregnering som inte är grön till färgen utan miljöriktigt grön på riktigt, säger Robert Högdahl.
Han berättar att på längre sikt har de många andra applikationer och produkter i pipeline men de behöver långvariga tester innan de kan lanseras.
Utvecklad i Uppsala
Selder-processen har utvecklats av Uppsalaföretaget Selder & Company AB som licensierar ut metoden, bland annat till Robert Högdahls företag.
Den olja som används i Selder-metoden består till 100 procent av omättade, det vill säga torkande, fettsyror av linolja. Den är fri från beståndsdelar som inte torkar eller som hindrar torkning. Oljan är vattenavstötande och biologiskt icke nedbrytbar, det vill säga den kan inte tillgodogöras av djur, svampar eller mikrober.
Den process som Selder-metoden använder, ska göra att oljan binder till virkets cellstruktur och bildar en komposit som blir så tät att vatten inte tränger in i virket.
– Vi har hållit på med det här i 20 år och nu är intresset för vår metod stort inom träindustrin. Virke som impregnerats med vår metod kommer att komma ut i bygghandeln inom kort, säger Atle Selder, vd på Selder & Company AB.
Per Gidlund
Fakta Selder & Company
Selder & Company tillverkar och säljer linolja och linoljefärg, och licensierar Selder-metoden till betrodda företag.
1984 startade Mikkel Selder sin första verksamhet med linolja i fokus. Han utvecklade en raffineringsprocess och kulörer för att nå ett mer hållbart och miljövänligt resultat än den linoljefärg som hade använts historiskt.
Selder & Company startades 2014. 2017 började Mikkel Selder och sonen Atle Selder att under eget namn sälja sina linoljeprodukter.
Källa: Selder & Company