Ett första pilotprojekt mellan Galaxen Bygg och MedTech-företaget Curest visar att majoriteten av deltagarna mår bättre av en ny form av fysioterapi där man använder sig av VR-glasögon.
I höst får därför ytterligare 75 personer med nack- och axelproblematik inom Galaxens verksamhet möjlighet att testa behandlingsformen.
– Förhoppningen är att den goda statistiken fortsätter att synas i en större grupp. Det är helt fantastiskt om vi kan få personer att behöva mindre anpassning på jobbet eller ha mindre ont efter jobbet så att man kan vara med sina barn eller orka fixa i sin trädgård. Vi är här för att hjälpa människor till en bättre livskvalitet, säger Veronica Andersson, regionchef Syd på Galaxen Bygg.
I våras drog Galaxen Bygg tillsammans med MedTech-företaget Curest i gång ett pilotprojekt där 13 arbetstagare som får stöd av Galaxen Bygg under cirka två månader fick testa en helt ny form av fysioterapi vid smärtproblematik.
Med hjälp av VR-glasögon sker rehabiliteringen i en interaktiv virtuell miljö och består av precisionsövningar för att minska smärta och förbättra koordination, rörlighet och styrka. Glasögonen mäter rörlighet, kroppskontroll och motorik som en behandlingsplan sedan skräddarsys utefter.
– Rent medicinskt så har vi egentligen inte hittat på någonting nytt. Det vi har gjort är att möjliggöra att sådan träning och tester som tidigare gjorts i labbmiljö, där man behöver ganska dyr utrustning, kan göras hemma hos patienten, säger Emil Lilja, vd på Curest.
62 procent får mindre ont
Det första pilotprojektet visar att 62 procent av deltagarna känner en förbättring i sitt mående efter avslutad testperiod. Och även patienter som inte är särskilt teknikvana har visat sig ta till sig VR-tekniken
– I början kändes det lite suspekt, men nu är jag van. Det är inga problem och det går ju inte att fuska heller, eftersom de följer allt och ser att jag gör övningarna. Om det hjälper mig att bli bättre är det klart jag kör, säger servicesnickaren Kent Sahlström i Göteborg, som är en av dem som testat den nya behandlingstekniken via Galaxen.
Nästa steg är att testa en större grupp människor för att kunna utvärdera mer data. Det pilotprojektet sätter i gång den 7 oktober och riktar sig till arbetstagare och arbetssökande över hela landet som har kontakt med Galaxen Bygg. Upp till 75 personer får nu chansen att testa behandlingen mot nack- och axelproblematik.
”Kan hjälpa personer tillbaka”
– Det har varit väldigt smidigt och enkelt. Projektet har varit omtyckt av de som testat. Att en majoritet har känt en förbättring är kraft nog att fortsätta testa på en större grupp för att få ännu mer data att titta på, säger Veronica och fortsätter:
– För oss är det viktigaste resultatet hur upplevelsen och påverkan på det vardagliga livet ser ut. Det känns väldigt värdefullt att de flesta tycker att deras liv har förbättrats. Att det här nog kan hjälpa personer tillbaka till eller närmare ett fullgott liv utan smärta.
Galaxen Bygg hjälper varje år cirka 1500 personer inom byggbranschen som drabbats av fysisk eller psykisk ohälsa tillbaka till arbete via rehabiliteringsstöd och matchning av anpassade anställningar. Via samarbetet med Curest kan vi nu ge ytterligare stöd till de vi hjälper i form av vård inom den teknologiska medicinens framkant.